MENIU

Zelensky: Ucraina NU va renunța la teritoriul din est pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Interviu CUTREMURĂTOR pentru CNN, la 6 săptămâni de la izbucnirea conflictului

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pentru CNN, că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriul din partea de est a țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu armata Moscovei în regiunea Donbas, într-o bătălie despre care spune că ar putea influența cursul întregului război.

Zelensky a declarat, vineri, într-un interviu exclusiv cu Jake Tapper de la CNN, că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să pună mâna pe Kiev, dacă va reuși să captureze Donbasul.

„De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să ne ținem pe poziție, pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război”, a spus liderul de la Kiev.

„Pentru că nu am încredere în armata rusă și în conducerea rusă”, a continuat el. „De aceea înțelegem că faptul că am luptat și ei au plecat, (...) au fugit de la Kiev -- din nord, din Cernihiv și din direcția aceea -- asta nu înseamnă că dacă sunt capabili să captureze Donbasul, nu vor veni mai departe spre Kiev.”

Interviul lui Zelensky pentru CNN, realizat la mai bine de șapte săptămâni de la atacul președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, vine în timp ce armata ucraineană a fost rezistat cu succes ofensivei ruse, fapt ce a surprins serviciile de informații americane - și un Kremlin care plănuise să se opună rapid și să obțină o victorie decisivă, lucru care nu s-a întâmplat însă, după cum o demonstrează realitatea din teren.

Întrebat de Tapper dacă Ucraina ar fi învingătoare în conflict, Zelensky a spus: „Da, desigur, și (așa - n.r.) va fi”.

În același timp, însă, Ucraina a suferit pierderi îngrozitoare în toată țara pe fondul luptelor.

Zelensky a declarat pentru CNN că lumea ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, deoarece nu prețuiește viețile ucrainenilor.

Zelensky a vorbit atât în ​​ucraineană, cât și în engleză despre ororile la care țara sa a fost martoră și despre ajutorul urgent de care armata sa încă mai are nevoie pentru a ține piept viitoarei ofensivei ruse în estul și sudul Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că crimele  la adresa civili comise de forțele ruse par a fi un genocid.

„Am aceeași părere ca președintele Biden”, a spus Zelensky. "Uite ce s-a întâmplat în Bucha. Este clar că nici măcar nu este un război, este un genocid. Au ucis oameni. Nu soldați, oameni. Au împușcat oameni pe străzi. Oamenii mergeau cu biciclete, luau autobuzul sau pur și simplu mergeau pe jos, pe stradă. Pe străzi erau cadavre”.

Președintele francez Emmanuel Macron,  a spus, ca răspuns la comentariile lui Biden despre genocid, că nu crede că este constructiv să meargă pe această retorică. Zelensky a spus că a vorbit cu Macron săptămâna trecută și dorește ca acesta să viziteze Ucraina pentru a vedea atrocitățile cu proprii lui ochi.

"Cred că vrea să facă niște pași pentru a se asigura că Rusia se angajează în dialog. Tocmai i-am spus că vreau să înțeleagă că acesta nu este un război, ci nimic altceva decât un genocid", a spus Zelensky. "L-am invitat să vină când va avea ocazia. Va veni și va vedea și sunt sigur că va înțelege."

Zelensky a spus că vrea ca și Biden să vină în Ucraina. Președintele SUA a sugerat săptămâna trecută că vrea să meargă, deși a spus că oficialii americani sunt încă „în discuții” referitor la o eventuală vizită la nivel înalt în Ucraina.

„Cred că o va face”, a spus Zelensky, referindu-se Biden, când a fost întrebat dacă există planuri ca președintele SUA să viziteze Ucraina. "Vreau să spun, este decizia lui, desigur. Și, de asemenea, situația legată de siguranță depinde -- vreau să spun asta -- dar cred că el este liderul Statelor Unite și de aceea ar trebui să vină aici să vadă."

Întrebat despre un videoclip lansat săptămâna trecută în spațiul public, în care o femeie ucraineană găsea cadavrul fiului ei într-o fântână, Zelensky a spus: „Acesta este cel mai înfiorător lucru pe care l-am văzut în viața mea”.

Președintele Ucrainei s-a arătat vizibil emoționat atunci când a vorbind despre moartea pe care războiul a provocat-o în țara sa, spunând că este „o mare durere” pentru el să vadă viețile pierdute.

Zelensky, care și-a pierdut familia în timpul Holocaustului, a fost întrebat ce părere are despre politicienii din întreaga lume care au psus „Niciodată din nou” de Ziua Internațională a Comemorarii Holocaustului, având în vedere ce se întâmplă în țara sa.
„Nu cred lumea”, a spus el, vorbind în engleză. "Nu credem în cuvinte. După escaladarea Rusiei, nu-i credem pevecinii noștri. Nu credem toate acestea".

„Singura credință care există este credința în noi înșine, în poporul nostru, în forțele noastre armate și credința că țările ne vor sprijini nu doar prin cuvintele lor, ci și cu acțiunile lor”, a continuat Zelensky, în ucraineană. "Și asta este tot. Niciodată din nou. Într-adevăr, toată lumea vorbește despre asta și totuși, după cum poți vedea, nu toată lumea are curajul."

Este nevoie de mai mult ajutor

Zelensky a spus că fondurile suplimentare de 800 de milioane de dolari pe care Biden le-a aprobat săptămâna trecută pentru Ucraina pentru arme noi și mai avansate au fost de ajutor, dar este nevoie de mai mult.

"Desigur, avem nevoie de mai mult. Dar sunt fericit că ne ajută acum", a spus Zelensky. "Simt că în acest moment avem un dialog mai curat".

Zelensky a spus că cel mai important factor a fost legat de repeziciunea cu care armele necesare au ajuns în mâinile forțelor ucrainene.

El a respins unele îngrijorări exprimate atât de SUA, cât și alte țări potrivit cărora soldații Ucrainei nu sunt antrenați să folosească unele dintre armele pe care țara le cere țara sa.

"Suntem pregătiți să folosim orice tip de echipament, dar acesta trebuie să fie livrat foarte repede. Și avem capacitatea de a învăța cum să folosim echipamente noi. Dar trebuie să vină rapid (armele solicitate - n.r.)."

Zelensky a spus că este pregătit să se angajeze diplomatic cu Rusia pentru a încerca să pună capăt războiului, dar că atacurile asupra ucrainenilor fac mai greu de făcut acest lucru.

"Așa cum am spus mai devreme, care este prețul tuturor acestor lucruri? Sunt oameni. Mulți oameni care au fost uciși. Și cine ajunge să plătească pentru toate acestea? Este Ucraina. Doar noi", a spus Zelensky.

„Deci pentru noi, acesta este un cost cu adevărat mare. Dacă există o oportunitate de a vorbi, vom vorbi. Dar să vorbim doar sub un ultimatum rusesc? Atunci apre o întrebare legată de atitudinea față de noi, nu dacă dialogul este „ bun sau rău.' Este imposibil."

Recunoscând că încă mai are o țintă pe spate pusă de Kremlin pe măsură ce războiul continuă (aluzie la faptul că s-a vorbit de-a lungul celor 6 săptămâni de război despre mai multe tentative de asasinare a sa, dejucate de serviciile uctainene - n.r.), Zelensky a fost întrebat cum ar dori să fie amintit în memoria oamenilor.

„O ființă umană care a iubit viața la maximum”, a răspuns el. "Și și-a iubit familia și și-a iubit patria-mamă. Cu siguranță nu un erou. Vreau ca oamenii să mă ia așa cum sunt. Un om obișnuit."