MENIU

Zelenski și Putin, faza pe decrete: Kievul declară ”nule şi neavenite” toate documentele privind anexarea teritoriilor ucrainene ale Kremlinului

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri, că a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele omologului său rus Vladimir Putin, precum şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent. 

”Orice decizii ruseşti, orice tratate prin care încearcă să ne confişte pământul - toate astea sunt fără valoare”, a declarat Zelenski.

Vladimir Putin a promulgat, astăzi, legile de anexare a regiunilorucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson la Rusia. Liderul de la Kremlin a semnat, de asemenea, și decretele de numire oficială a liderilor pe care Moscova i-a pus deja în funcție, relatează Le Monde.

Legile promulgate de liderul rus stipulează că regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia sunt acceptate „în Federația Rusă în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, relatează G4Media.ro.

Decizia vine deși, în prezent, forțele rusești nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, precizează The Guardian.

Granițele noilor regiuni anexate Federației Ruse, așa cum rezultă din tratate, vor fi determinate de granițele care „existau în ziua formării și acceptării lor”.

Până la alegerea șefilor noilor regiuni, în conformitate cu legislația rusă, acestea vor fi conduse de oficiali interimari temporari numiți de Putin.

Mai multe articole despre:
zelenski decrete zelenski putin anexare ucraina rusia