MENIU

Zelenski, întrebare dureroasă la summitul de la Madrid: „Nu a plătit destul Ucraina pentru a fi în NATO? Flancul Estic trebuie regândit”

Volodimir Zelenski Foto: Profi Media

Volodimir Zelenski a revenit cu avertismentele în intervenția sa la summitul NATO de la Madrid, legată de următoarele ținte ale Rusiei expansioniste. Președintele Zelenski le-a transmis liderilor NATO și o întrebare legată de sprijinul de care are nevoie în acest moment Ucraina, pentru securitatea întregii Europe.

Președintele Ucrainei a pledat din nou pentru intrarea țării sale în Alianța Nord-Atlantică.

„Ucraina nu a plătit destul pentru a se alătura NATO? Nu a fost de ajuns contribuția noastră la apărarea Europei și a întregii civilizații? Atunci de ce mai este nevoie?”, i-a întrebat Zelenski pe liderii NATO reuniți la summitul de la Madrid.

„Avem nevoie de garanții de securitate și trebuie să găsiți un loc pentru Ucraina în spațiul comun de securitate. Este posibil să scăpăm de zona „cenușie”, pentru a garanta securitatea doar împreună cu Ucraina”, a adăugat Zelenski.

"Acesta nu este un război purtat de Rusia numai împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa - pentru cum va fi viitoarea ordine mondială. De aceea este absolut necesar să sprijinim Ucraina, chiar și acum, cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a-și finanța războiul", a declarat Volodimir Zelenski, în discursul ținut la summitul NATO de la Madrid de miercuri.

„Modul în care NATO înțelege Flancul Estic trebuie regândit”, a susținut Volodimir Zelenski în intervenția sa din timpul summit-ului NATO de la Madrid. Președintele ucrainean a mai spus că „întrebarea care se pune acum este cine va fi următoarea țintă a Rusiei după Ucraina”, sugerând că următoarea țară pe listă este Lituania, scrie Reuters.

„Ucraina are nevoie de mai multe arme și bani pentru a se apăra de Rusia, de sisteme moderne de apărare antirachetă și aeriană”, a mai spus Zelenski vorbind despre un ajutor financiar de 5 miliarde de dolari și insistând că că ambițiile Moscovei nu s-au oprit la Ucraina.

„Dacă ne oferiți aceste sisteme, puteți opri complet strategia Rusiei de a distruge orașe și de a teroriza civilii”, a adăugat Zelenski.

„Gândiți-vă acum la un singur fapt: astăzi, o țară care nu e membră NATO, deși cu sprijinul țărilor NATO, reține de mai bine de patru luni un stat identificat de toți drept principala amenințare. Și noi reținem Rusia să ne distrugă și să vă distrugă.

Este o coincidență faptul că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea aderării Ucrainei la NATO? Nu, aceasta nu este o coincidență. Este logic, înseamnă să știi cum este în regiunea noastră”, le-a mai transmis Zelenski liderilor NATO, reuniți miercuri la summit-ul de la Madrid, potrivit CNN.