Zelenski are ambiții mari. Ucraina își va dezvolta propriile arme cu rază lungă de acțiune
Volodimir Zelenski este supărat pe faptul că statele europene membre NATO încă blochează trimiterea de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Motiv pentru care Kievul își va dezvolta propriile sisteme cu rază lungă de acțiune.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, marți, că lovirea cu arme cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei este încă o „decizie nepopulară” în rândul aliaților occidentali și de aceea Ucraina își consolidează propriile capacități de lovire la distanțe mari.
În timpul unei conferințe de presă la Kiev, Zelenski a vorbit despre evoluții pozitive în eforturile țării de a obține permisiunea de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei folosind arme furnizate de Occident.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care SUA și alți aliați au permis Ucrainei să lovească Rusia în apropierea frontierei ucrainene, dar nu în profunzimea teritoriului rus, limitând capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructură rusă și bazele aeriene utilizate pentru lansarea de atacuri asupra orașelor ucrainene.
„Am început să primim unele semnale pozitive privind utilizarea de arme cu rază lungă de acțiune: unele”, a declarat Zelenski.
El a subliniat importantă strategică a capacității de a riposta împotriva sursei atacurilor rusești.
„Există un punct din care o rachetă sau o bombă zboară, iar noi știm de unde vine, și este nedrept să nu putem răspunde în locul de unde a venit”, a explicat el.
Zelenski a menționat că Ucraina și-a dezvoltat propriile capacități de atac în adâncime, inclusiv drone, că răspuns la întârzieri și că va utiliza propriile arme dacă aliații nu acordă permisiunea deplină, arată Euromaidan.
Șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Iermak, a subliniat că ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor pe teritoriul Rusiei ar putea fi o „schimbare a jocului”.
În ciuda unor progrese, Zelenski a recunoscut că „lovirea cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia este încă o decizie nepopulară” printre aliați. El a subliniat necesitatea continuării acțiunilor lobby pe această tema.
La începutul acestei luni, Polonia a fost de acord să ia în considerare o propunere ucraineană de interceptare a rachetelor rusești deasupra Ucrainei, care intră pentru scurt timp în spațiul aerian polonez înainte de a ținti Ucraina. Cu toate acestea, au nevoie mai întâi de aprobarea NATO.
Zelenski a explicat că propunerea vizează protejarea instalațiilor ucrainene de gaze naturale situate în apropierea frontierei Poloniei, care sunt utilizate de diverse națiuni europene.
În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins această idee, afirmând că astfel de acțiuni ar implică direct NATO în conflictul ruso-ucrainean.
„Politică NATO este neschimbată – nu vom fi implicați în acest conflict”, a declarat Stoltenberg.
Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștință pentru avioanele de lupta F-16 donate de Norvegia, Danemarca, Belgia și Țările de Jos, dar a subliniat nevoia de mai multe avioane și de instruire accelerată.
„Trebuie să creștem numărul de avioane pe care le primim în scurt timp, nu în trei sau cinci ani”, a spus el.
Anterior, el a declarat că Ucraina are nevoie de 128 de avioane de lupta F-16 pentru a contracara în mod eficient cele 300 de avioane ale Rusiei trimise zilnic împotriva Ucrainei.
În ceea ce privește apărarea aeriană, Zelenski a remarcat că, deși aliații au promis să trimită mai multe sisteme, angajamentele actuale sunt insuficiente pentru nevoile Ucrainei.
La summitul NATO, aliații s-au angajat să livreze Ucrainei cinci noi baterii de apărare aeriană, în timp ce țară are nevoie de 25 de sisteme de apărare antirachetă Patriot pentru a proteja Ucraina de atacurile aeriene rusești.