Zelenski anunță negocieri „discrete” pentru militarii rămași în Azovstal - De ce vrea PUTIN victoria în Mariupol. HARTA
Președintele ucrainean - Volodimir Zelenski a anunțat că încă se negociază ca „să ne aducem băieții acasă din Mariupol”. Azovstal, ultima redută din orașul-port apărată de ucraineni, este ultimul obstacol în calea președintelui rus - Vladimir Putin pentru a izola complet Ucraina la Marea Neagră.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a început o operațiune pentru „salvarea apărătorilor lui Mariupol”, dar a adăugat că negocierile au nevoie de „discreție și timp”.
Într-o declarație video, președintele Ucrainei a mulțumit Crucii Roșii și ONU, precum și serviciilor militare și de informații ale Ucrainei pentru eforturile depuse de a „aduce băieții noștri acasă”.
"Ucraina are nevoie de eroii noștri ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru", a mai afirmat Zelenski.
Luni seară au fost evacuați 264 de luptători din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol și au fost transportați, cu peste 10 autobuze, în zonele deținute de separatiștii din Donețk susținuți de ruși.
Și vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că operațiunea Azovstal continuă, pentru salvarea militarilor ucraineni.
"În interesul salvării de vieți omenești, 52 de militari răniți grav au fost evacuați luni seară. După ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonierii de război ruși", a spus ea și a menționat că echipa lucrează la etapele ulterioare ale operațiunii umanitare, potrivit Unian.net. Fără să dea mai multe detalii, Vereșciuk a mai spus: „Dacă Dumnezeu ne ajută, totul va fi bine”, potrivit BBC.
Ce înseamnă MARIUPOL pentru Ucraina și pentru Vladimir Putin
Azovstal - ultima redută din orașul-port Mariupol apărată de ucraineni, necontrolată de Rusia, a devenit un simbol pentru poporul Ucrainei în ultimele săptămâni. Aici se adăposteau 1.000 de civili și aproape toți atâția militari ucraineni - pușcași marini din Brigada 36 și luptători din Batalionul Azov. Rămași fără alimente, medicamente, aflați într-o stare gravă, civilii și militarii au lansat numeroase apeluri după ce trupele ruse au capturat Mariupol la jumătatea lunii aprilie. De atunci, fostul combinat a fost bombardat intens și continuu. Repetatele încercări de a crea coridoare umanitare pentru salvarea civililor au eșuat, mai mulți fiind și uciși în timpul atacurilor lansate de ruși. Abia la sfârșitul lunii aprilie s-a reușit operațiunea de evacuare a civililor, pe parcursul mai multor zile. Ulterior, au început apelurile militarilor din subterane, mulți dintre ei grav răniți. Apeluri au fost transmise și către Turcia, pentru a interveni în criza de la Azovstal. Rușii au refuzat orice negociere, dar luni seară a avut loc evacuarea a celor 264 de militari ucraineni, peste 50 dintre ei fiind in stare critică.
Mariupol a fost bombardat de la începutul războiului, timp de peste două luni, în încercarea Rusiei de a crea coridorul terestru între Crimeea și Donbas, reamintește BBC. Din punct de vedere geografic, orașul ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar căderea sa totală așteptată în fața Rusiei va fi considerată o victorie uriașă pentru Vladimir Putin - mai ales pentru că durează și de atât timp.
Cu Mariupolul capturat, Ucraina va fi blocată la Marea Neagră. Rusia ar ajunge să dețină controlul deplin a peste 80 la sută din coasta Mării Negre a Ucrainei și întrerupe astfel comerțul maritim, izolând ucrainenii de restul lumii.
HARTA - Cât controlează RUȘII din Mariupol
Sursa: BBC