Zeci de victime ale tragediei din Colectiv, în stare critică. Medicii recomandă limitarea vizitelor
Dacă în stradă se duce o luptă aprigă împotriva corupţiei, în spitalele din Bucureşti, cei peste 130 de tineri răniţi în incendiu luptă să supravieţuiască. Majoritatea sunt în stare critică.
UPDATE: Ioan Lascăr, şef secţie Chirurgie Plastică Spitalul Floreasca, a precizat că "din cei 56 de pacienţi internaţi în noaptea tragediei, 14 sunt cei mai grav".
"Evoluţia pacienţilor e previzibilă. Cei 6 care au fost încadraţi în eşalonul bolnavilor critici au evoluţii diferite, 5 dintre ei sunt staţionari, câţiva au o tendinţă chiar uşor pozitivă.Un singur caz este într-o situaţie mult agravată, în sensul că plămânul, aşa cum era de aşteptat, la cinci zile de la producerea accidentului, dă semne de suferinţă majoră după trauma termică şi inhalare de gaze toxice. Are şi o suprafaţă de arsură de 65%, deci este un bolnav critic, cu evoluţie extrem de gravă în prezent. Despre celelalte cazuri pot să vă spun că deja au trecut prin sala de operaţie 6 pacienţi, 2 pacienţi au fost operaţi în sala unităţii de arşi, un pacient - singurul pacient străin pe care îl avem, de origine turcă - e operat în acest moment de o echipă mixtă: un coleg de-ai noştri şi un coleg chirurg plastician din Turcia", a declarat medicul.
"În general tendinţa este pozitivă pentru marea majoritate a cazurilor, exceptând un caz din grupul celor de maximă securitate, care are, aşa cum ne aşteptam - şi e posibil şiu alţii să dezvolte - insuficienţă respiratorie, pe fondul complicaţiilor pulmonare majore. (...) Avem şi pacienti pe dializa, dar trendul este favorabil. (...) În continuare, problema pulmonară e cea mai gravă. În zilele următoare, până în ziua zece, plămânul este organul cu risc major", a completat el.
În plus, medicul Ioan Lascăr a ţinut să precizeze că spitalul are toate materialele de care este nevoie pentru acordarea corespunzătoare a îngrijilor pentru pacienţii cu arsuri, subliniind că "a avut sprijinul ministerul în permanenţă".
UPDATE: Florentina Ioniţă-Radu, comandatul Spitalului Militar, a declarat joi dimineaţă că, pentru evitarea apariţiei suprainfecţiilor la pacienţii cu arsuri, vizitele ar trebui limitate. Astfel, pentru transmiterea informaţiilor despre starea răniţilor există "oameni special desemnaţi pentru asta", a subliniat medicul.
"La noi în spital sunt doi pacienţi care au o stare foarte critică şi foarte gravă. Unul dintre ei este intubat, la al doilea vom folosi sistemul de oxigenare extracorporală. Sunt patru pacienţi la Terapie Intensivă cu o stare generală gravă, doi pacienţi stabili în Terapie Intensivă, patru pacienţi pe secţia de arşi. Deci, în continuare, 12 pacienţi", a explicat dr. Florentina Ioniţă-Radu.
"Ieri s-au realizat grefe de piele. Azi dimineaţă am vorbit cu pacienţi cărora li s-a făcut grefă şi spuneau că simt, efectiv, o uşurare, o alinare, că zona respectivă o simt altfel. Evoluţia lor a fost bună, s-a început deja grefarea pentru următorii trei pacienţi. De asemenea, s-au realizat pansamente, tot în sala de operaţie, la pacienţii la care trebuia să se facă doar pansamente. Starea generală a celor care sunt pe secţie şi a doi dintre pacienţii din Terapie Intensivă este o stare generală bună, psihicul lor este realtiv bun. Legătura dintre cadrele medicale şi aceşti pacienţi este deosebită, noi deja îi ştim pe toţi pe nume, ştim ce probleme are fiecare dintre ei. Şi pacientul care nu ştia că are iubita moartă a aflat aseară. A avut un şoc, dar să sperăm că va trece cu bine peste el. Este sub atenta supraveghere a psihologilor noştri şi membrii familiei au fost lăsaţi să intre, deşi, aşa cum am spus şi în zilele anterioare, rugămintea noastră este să se intre cât mai puţin la aceşti pacienţi. Noi vă dăm toate informaţiile necesare, membrii familiei pot să intre în legătură cu medicii noştri, cu personalul mediu. Deci, avem oameni special desemnaţi pentru a le da informaţii. Rugămintea este să fie cât mai puţine vizite, ca să îi protejăm, să nu apară suprainfecţia. Este foarte grav dacă se suprainfectează. Până acum nu am avut niciun pacient cu suprainfecţie pe rană şi sperăm să menţinem acest lucru", a adăugat specialistul.
Referitor la pacienta a cărei stare a devenit critică, medicul Florentina Ioniţă-Radu a precizat că "este o fată tânără, arhitectă, care avea o patologie preexistentă".
"Ea suferise anterior de pneumonie, iar în momentul în care s-a produs acest incendiu era deja sub tratament antibiotic. Avea o stare generală imunodeprimată, iar gradul arsurilor este foarte mare - peste 50%, arsuri până la gradul 4... Noi sperăm ca ea să iasă din această stare şi sperăm ca mâine să fie următoarea pacientă care va fi grefată", a declarat dr. Florentina Ioniţă-Radu.
UPDATE: În ceea ce priveşte răniţii internați în spitalele Grigore Alexandrescu, Bagdasar Arseni, Sfântul Pantelimon și Sfântul Ioan din Capitală, reprezentanţii acestor unităţi medicale au precizat că starea acestora este staționară.
Starea celor 21 de pacienți internați la Spitalul Bagdasar Arseni este staționară, după cum a declarat medicul Florin Bica, purtător de cuvânt, pentru Agerpres.
"Nu s-a schimbat nimic. În primul rând, nu s-a schimbat nimic în rău. Situația rămâne staționară. De ieri au început grefările cu piele. Sunt internați 21 de pacienți, dintre aceștia șase pe secție, 15 în reanimare", a afirmat Bica.
La rândul său, medicul Carmen Giuglea de la Spitalul Sfântul Ioan a informat că și starea pacienților din această unitate medicală este una staționară, nefiind externat niciun rănit.
Miercuri se aflau la Sfântul Ioan cinci răniți în stare gravă, iar alți doi cu o stare generală bună.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a afirmat că nu a apărut nicio modificare în ceea ce privește starea de sănătate a pacienților internați. "Au fost trei pacienți operați. Doi pacienți sunt intubați în stare mai gravă și fata care este doar la pansament. În total șase pacienți. Doi în stare critică", a susținut medicul.
Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Gheorghe Popescu, a declarat doi pacienți sunt în continuare în stare critică, iar alți doi în stare bună.
"Au fost grefe puse, auto-grefe. Au venit doi medici de la Spitalul de Arși, un medic estetician de la Spitalul de Urgență Floreasca. Doi pacienți sunt în stare critică, doi stare bună, merg excelent pentru că nu au avut afecțiuni pulmonare în urma incendiului", a explicat managerul.