MENIU

Zeci de proiecte de cercetare, fără finanțare. Medicii dau în judecată Ministerul Sănătății

Medicii dau în judecată Ministerul Sănătăţii după ce zeci de proiecte de cercetare din domeniul medical, care ar fi putut aduce îmbunătăţiri în tratamentul pacienţilor, au rămas fără finanţare din cauza birocraţiei, potrivit Realitatea TV.

Doctorii se tem că oricine se poate inspira din proiectele care au fost analizate de funcţionari din minister dar şi de membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale. Aceştia din urmă aruncă întreaga vină asupra Ministerului Sănătăţii şi spun că se simt jigniţi că autorităţile vor să reia întreaga procedură.

La sfârşitul lunii noiembrie 2015, Ministerul Sănătăţii anunţa că organizează o competiţie pentru finanţarea unor proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniul medical. Doctorii puteau depune dosare despre probleme legate de sănătatea mamei şi copilului, boli cardiovasculare, endocrine sau rare. Până pe 21 decembrie, ultima zi de depunere a ofertelor, au fost înregistrate 102 dosare. 30 dintre ele au fost declarate câştigătoare de nouă comisii din care au făcut parte câte cinci membri.

Viola Popov, hematolog la Spitalul Colentina, este unul dintre medicii care s-au înscris în competiţie. Alături de o echipă formată din 30 de specialişti de la Spitalele Colţea, Universitar, Militar şi Colentina voia să arate că e indicat ca pacienţilor diagnosticaţi cu anumite tipuri de cancer să li se facă PET CT-uri. În prezent, acestora li se fac computere tomograf, dar medicul crede că doar cu un PET-CT se poate stabili exact stadiul bolii. Astfel, şi tratamentul este prescris corect. Acum câteva săptămâni, Viola Popov a aflat că a primit 100.000 de lei pentru cercetare.

Zeci de medici sunt revoltaţi pentru că deşi au fost anunţaţi că au câştigat competiţia, nu au primit niciun ban. Potrivit unor surse, concursul a fost anulat pentru că nu a câştigat cine trebuia. Atât evaluatorii, cât şi secretarul general al Academiei de Ştiinţe Medicale, cred că de vină e Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii susţine că selecţia a fost anulată din cauza unor vicii de procedură. Oficialii spun că a fost depus un număr mare de dosare în cadrul unora dintre comisii şi au existat nereguli privind aplicaţiile, care au condus la amânarea termenului de finalizare a evaluării. În plus, pe site-ul Academiei de Ştiinţe Medicale s-ar fi afişat rezultatele evaluării proiectelor de cercetare, fără ca Ministerul Sănătăţii să aibă un raport final al procedurii de evaluare şi fără să fie respectate prevederile legale.

 

 

Emanuela Schweninger, reporter Realitatea TV.

Mai multe articole despre:
medici Ministerul Sănătaţii cercetare