MENIU

Zeci de personalităţi de renume mondială îi cer lui Putin să-l elibereze pe Navalnîi. Starea de sănătate a opozantului rus se deteriorează masiv

Aleksei Navalnii

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare. Printre semnatarii acestui apel se numără scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa.

Aleksei Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută în prezent pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care - potrivit lui - ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge, relatează Reuters preluat de Agerpres.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii săi ar fi extremişti care au legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, scopul fiind acela de a destabiliza Rusia. Drept urmare, organizaţia acestuia a fost interzisă, iar Navalnîi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani buni la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţiîn legătură cu starea sa de sănătate, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei susțin că principalul opozant al lui Putin a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

"El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie", declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

"Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua", mai spun aceștia.

Semnatarii afirmă, de asemenea, că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit "torturarea" lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare.