Zeci de mii de români ce locuiesc în astfel de blocuri, în ILEGALITATE. Trebuie să ia măsuri urgent
Ieșenii care locuiesc în blocurile care au amenajate mansarde sau sarpante trebuie sa ia masuri urgente de intrare in legalitate. In aceasta situatie se afla zeci de mii de ieseni care sunt afectati direct si care trebuie sa se organizeze pentru autorizarea constructiilor respective sau chiar dezafectarea lor.
Municipalitatea ieseana a centralizat datele referitoare la situatia mansardelor si sarpantelor construite pe blocurile din Iasi, iar in urma inventarierii a reiesit o situatie cat se poate de ingrijoratoare: doar aproximativ o suta din cele aproape 1.000 de astfel de constructii au fost ridicate legal, iar in cazul a aproape o mie de scari de bloc, proprietarii trebuie sa ia masuri urgente pentru a intra in legalitate cu constructiile. Iesenii aflati in astfel de situatii au doua variante: obtinerea certificatului de urbanism sau dezafectarea constructiei, scrie BZI.ro.
O situatie ingrijoratoare se intalneste in cazul sarpantelor locuibile, care au fost construite in conditii nu tocmai legale. Majoritatea dintre acestea au fost construite de cunoscutul tepar Teodor Simileac, care a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru tepele date cu sarpante. Acesta este si cazul a 8 familii care locuiesc in apartamentele amenjate intr-o mansarda din bulevardul Tutora.
"Noi facem de multa vreme demersurile sa intram in legalitate cu mansarda si speram sa reusim cat mai repede sa obtinem actele necesare de la Primarie. Am facut expertiza tehnica, am adunat toate actele necesare si asa mai departe pentru a autoriza constructia. Toate demersurile astea au durat ceva timp si ne-a costat pana acum aproximativ 1.800 de euro pe fiecare apartament in parte sa facem procedurile. Eu am platit la vremea respectiva o suma de 43.000 de euro pe apartamentul cu 3 camere situat la mansarda, alte apartamente au costat mai putin. Constructia a fost facuta de cunoscutul tepar Teodor Simileac si majoritatea celor care au cumparat de la el au trebuit sa faca acelasi lucru ca si noi. Lucrurile merg destul de greoi, mai ales ca mult timp am fost in proces cu vecinii de la etajul 4, proces pe care l-am castigat in instanta pentru ca la momentul in care s-au construit mansardele, toti proprietarii din bloc si-au dat acordul pentru construirea ei si nu se poate ca dupa cativa ani sa se conteste constructia", a explicat proprietarul unui apartament situat la mansarda unui bloc din bulevardul Tutora, care nu are certificat de urbanism.
O alta situatie ingrijoratoare se intalneste in cazul sarpantelor cu azbociment, care trebuie dezafectate obligatoriu in conditiile in care acest material de constructii nu mai este folosit, fiind cancerigen.