MENIU

ZECI DE MĂICUŢE, EVACUATE. Mănăstirea s-a crăpat, după ce dealul din apropiere a luat-o la vale

Cele 40 de maici se vor muta la un cămin social 

Zeci de măicuţe de la o mănăstire din judeţul Buzău au fost evacuate, după ce dealul de sub aşezământ a luat-o la vale cu tot cu chilii. Pereţii au crăpat şi riscă să se prăbuşească, iar autorităţile au oprit curentul electric şi gazele, pentru că alunecarea a pus în pericol reţelele. Monument istoric datând de la sfârşitul secolului al 16-lea, Mănăstirea Răteşti abia căpătase o finanţare europeană de 4 milioane de euro pentru reabilitare, însă acum e la un pas de dispariţie.

Dealul pe care este aşezată mănăstirea a început să se mişte după ploile din ultimele zile. Deja la mai multe chilii au apărut crăpături mari, pereţii s-au deplasat şi se pot prăbuşi în orice clipă. "Gata să pice, întruna se aud pârâituri şi tabla de la casă şi lemnul care se desface", a spus Maica Ecaterina.

Cea mai afectată este clădirea stăreţiei, aproape ruptă în două de alunecarea de teren. De frică să nu se întâmple vreo nenorocire şi mai mare, curentul electric şi gazele au fost întrerupte la mănăstire. Sătenii şi rudele măicuţelor au ajutat la mutare, iar mobilierul şi obiectele bisericeşti au fost duse la şcoala din sat.

Toamna trecută, mănăstirea a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de 4 milioane de euro pentru reabilitare. Dacă aşezământul va scăpa după alunecarea de teren, va fi nevoie de alte studii, inclusiv de stabilizare a terenului, şi de alte formalităţi de aprobare a fondurilor de reparaţii.