MENIU

Zeci de fete din România, care abia au împlinit 14 ani, trec prin asta. Medicii sunt îngrijoraţi

Numărul mamelor minore, în creștere

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este îngrijorată de creșterea numărului mamelor minore, dar mai cu seamă de scăderea vârstei la care tinerele dau naștere primului copil.

Managerul general al instituției, Andras Nagy Robert, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că un număr de 44 de minore au născut în acest an la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, dintre care șapte abia împliniseră 14 ani.

'În 2012, s-au înregistrat 84 de cazuri, anul trecut 87, iar până la jumătatea acestui an avem deja 44 de cazuri, printre care 26 de tinere între 16-18 ani și 18 între 14 și 16 ani. Îngrijorătoare este scăderea vârstei la care unele tinere dau naștere primului copil. La 13-14 ani, aceste fete, să spunem lucrurilor pe nume, nu sunt pregătite nici psihologic și nici fiziologic pentru a deveni mame', a declarat Andras Nagy Robert.

Majoritatea mamelor minore provin din comunitățile de romi din localitățile Vâlcele, Araci, Hetea, Sfântu Gheorghe, Belin, Olteni, Ghidfalău, Întorsura Buzăului și zonele limitrofe.

Andras Nagy Robert a menționat că fiecare caz de acest gen intrat în atenția spitalului este raportat Poliției și Direcției pentru Protecția Copilului, care au datoria să ia măsurile impuse de lege împotriva persoanelor care întrețin relații intime cu minori. Potrivit Codului Penal, raportul sexual cu minori se pedepsește cu închisoarea.

'În cazul raportului sexual cu minori, pedeapsa prevăzută de lege este de până la șapte ani de închisoare. Inspectoratul Județean de Poliție Covasna a primit astfel de sesizări, polițiștii au făcut cercetări, au întocmit dosarele și le-au trimis la instanță, care decide dacă se aplică sau nu pedeapsa. Dar, de regulă, în fața instanțelor, tinerele au mărturisit că nu au fost abuzate și că raportul sexual a fost consimțit', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Nicoleta Marin.

Șefa Direcției județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Vass Maria, susține că e nevoie de un efort concertat din partea autorităților locale și instituțiilor statului pentru informarea și educarea tinerelor astfel încât să evite sarcinile nedorite, menționând că există deschidere și din partea unor organizații civile care au distribuit materiale contraceptive.

Potrivit acesteia, printre femeile care și-au abandonat copiii în spitale după naștere s-au numărat și tinere minore, iar bebelușii au ajuns în sistemul de protecție socială de stat.

Mai multe articole despre:
mamă mame minore MAME MINORE COVASNA