Zece motive pentru care îţi este tot timpul foame
Senzaţia de foame este normală dacă tocmai ai terminat şedinţa la sala de sport, eşti însărcinată sau suferi de sindromul premenstrual, însă nu este tocmai în regulă dacă abia ce ai mâncat şi, mai mult decât atât, pe tot parcursul zilei ai acest sentiment de foame continuă.
Foamea este definită ca o nevoie fizică de calorii, apă şi sare şi este provocată de un cumul de factori, între care regimul alimentar, anumiţi hormoni şi starea emoţională, spun nutriţioniştii. Este foarte important să descoperi cauza care duce la apariţia senzaţiei de foame deoarece doar aşa îi poţi oferi corpului ceea ce are nevoie pentru a funcţiona corect şi poţi evita supraalimentarea cu produse care nu sunt necesare.
Anumite medicamente, cum sunt antidepresivele şi cele pe bază de corticosteroizi, pot fi de vină pentru faptul că îţi este foame constant, însă de cele mai multe ori acest lucru se poate rezolva prin reglarea dozajului, cu acordul medicului.
Iată zece motive pentru care îţi este foame:
1. Deshidratarea este adesea confundată cu foamea
Din acest motiv, de fiecare dată când crezi că ţi-e foame, bea un pahar cu apă, aşteaptă 15-20 de minute şi abia apoi vezi dacă îţi este în continuare foame, spun experţii de la Academia Americană de Nutriţie şi Dietetică. Potrivit adevarul.ro, confuzia are loc în hipotalamus, o zonă a creierului care reglează atât setea cât şi apetitul.
2. Dormi prea puţin iar astfel se creează un dezechilibru hormonal care are influenţează şi senzaţia de foame
Prea puţin somn poate scădea nivelul de grelină – hormon care stimulează apetitul – şi de leptină – homon care asigură senzaţia de saţietate. Dormi 7-8 ore pe noapte şi vei fi mult mai odihnit, plus că nu vei mai resimţi atâtea pofte de dulce sau de sărat.
3. Mănânci alimente bogate în carbohidraţi răi, care creează dependenţă şi nu satisfac foamea, cum ar fi gogoşile, napolitanele, produsele de patiserie, covrigeii şi prăjiturile
Toate aceste alimente cresc rapid glicemia, scăzând-o la fel de brusc şi lăsându-te fără pic de energie şi cu un gol în stomac, de parcă nu ai fi mâncat nimic o zi întreagă. Pentru a îndepărta în mod sănătos nevoia de a mânca tone de dulciuri, este indicat consumul de migdale, mere, seminţe de chia şi fistic.