Zece foste unităţi militare ar urma să fie transformate în penitenciare
Sute de deţinuţi vor fi încarceraţi în foste unităţi militare. Este planul de urgenţă găsit de autorităţi pentru a rezolva problema supraaglomerării din penitenciare. Clădirile care aparţin Ministerului Apărării vor fi evaluate şi amenajate pentru deţinuţii care nu au comis fapte violente şi nu reprezintă un pericol. ANP îşi mai propune şi crearea de locuri de muncă pentru condamnaţi, anunţă REALITATEA TV.
Cum sancţiunile de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului bat la uşa României, reprezentanţii ANP au venit, în cele din urmă, cu o soluţie pentru supraaglomerarea celulelor. Fostele unităţi militare dezafectate vor fi transformate în penitenciare. Nu se ştie deocamdată câte spaţii vor fi amenajate, cât va costa renovarea şi ce fonduri vor fi alocate.
Autorităţile vor decide ulterior dacă unităţile militare vor deveni penitenciare de sine stătătoare sau secţii ale anumitor închisori. Cert este că vor fi exclusiv pentru deţinuţii cu regim deschis şi semideschis.
În schimb, conducerea Penitenciarului Rahova anunţă că, în doar câteva săptămâni, peste 100 de deţinuţi vor putea fi încarceraţi într-o clădire tocmai renovată. Lucrările de amenajare au costat aproximativ 7.000 de lei. Încă 50 de locuri vor fi create şi în apropiere de Bucureşti, în Bragadiru, într-un imobil administrat de Penitenciarul Rahova.
Şi problema locurilor de muncă este pe cale să se rezolve parţial. Penitenciarul Rahova a închiriat un spaţiu unei tipografii, unde vor lucra 50 de deţinuţi. Aceştia vor ambala cărţile tipărite în penitenciar.
În ceea ce priveşte alimentaţia, autorităţile au în plan majorarea normei de hrană la 5 lei. În prezent, un deţinut primeşte mâncare în valoare de DOAR 3,7 lei pe zi.