MENIU

Zborurile civile din Afganistan au fost reluate - Primul zbor internațional din Kabul

Zborurile civile din Afganistan au fost reluate - Primul zbor internațional din Kabul

Zborurile internaționale de pe aeroportul din Kabul au fost reluate vineri. Procedurile au fost unele extrem de dificile din cauză că aeroportul a fost grav avariat după atacurile cu bombă de luna trecută. Între timp, talibanii au stabilit forma noului guvern, care va fi învestit chiar mâine, când americanii comemorează 2 decenii de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, relatează Realitatea PLUS.

Primul zbor de linie a decolat vineri din Kabul spre capitala Qatarului, Doha.

La bordul avionului s-au aflat 100 de persoane. Printre pasageri s-au numărat cetățeni americani, britanici, nemți și maghiari. Statele Unite au salutat progresul.

Qatarul și Turcia lucrează de mai multe zile să redeschidă aeroportul din Kabul. pe 26 august În luna august, aeroportul a fost scena unui atac terorist cu drone care a ucis peste 170 de oameni. Atacukl a fost revendicat de o facțiune a Statului Islamic - ISIS-K.

După finalizarea retragerii SUA din Afganistan, la 30 august 2021, a fost emisă o notificare prin care aeroportul Kabul era declarat necontrolat și lipsit de servicii aeroportuare. 

Între timp, talibanii și-ar putea anunța noul guvern chiar pe 11 septembrie. La această dată americanii vor comemora 20 de ani de la atacurile teroriste care au avut loc la World Trade Center.

În urma atacurilor de la 11 septembrie 2001, președintele american de atunci, George W. Bush, a anunțat începerea unei operațiuni militare în Afganistan. În doar câteva luni, a reușit să răstoarne regimul taliban.

Al-Qaida a lovit cumplit Statele Unite în urmă cu 20 de ani. Două avioane de linie au intrat în turnurile gemene de la World Trade Center din Manhattan, New York, și un al treilea, a lovit Pentagonul. Bilanțul tragic al victimelor este de 2.753, în timp ce 1.106 de oameni nu au fost încă identificați nici acum.

La inaugurarea noului guvern de la Kabul urmează să participe reprezentanți din Rusia, China, Qatar, Turcia, Pakistan și Iran.

În același timp, după ocuparea Afganistanului, oricât de încărcată le-ar fi agenda, se pare că talibanii nu sar peste momentele recreative. Filmarea în care aceștia și-au făcut un leagăn din aripa unui avion face înconjurul lumii.