MENIU

Zăpadă de câțiva centimetri în România. Viscolul face primele victime. Transalpina a fost închisă

Ninsori în România

Traficul rutier pe DN 67 C se desfăşoară, sâmbătă, în condiţii de iarnă, între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj. Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj, şi Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, este închisă temporar, stratul de zăpadă depus fiind de doi centimetri. Update: Bărbat în stare gravă pe un traseu din Masivul Bucegi.

Potrivit reprezentanţilor Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, drumarii acţionează şi împrăştie material antiderapant pe carosabil, în zona montană Rânca.

"Stratul de zăpadă este, în decor, de aproximativ doi centimetri. Un utilaj cu lamă şi răspânditor acţionează pe traseul Novaci-Rânca. Se acţionează cu material antiderapant. Nu este zăpadă pe carosabil, dar acţionează preventiv, pentru a evita apariţia gheţuşului pe partea carosabilă. Mai sunt pregătite două utilaje să intervină, dacă este cazul. Începând de sâmbătă, în urma codului portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, cod ce anunţă căderi de zăpadă şi viscol la peste 1.600 metri altitudine, pentru sectorul de drum cuprins între km 34+500 şi km 59+800 al drumului naţional DN 67C, între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului, s-a luat decizia restricţionării totale a traficului", au declarat, corespondentului Mediafax, reprezentanţii SDN Târgu-Jiu.

UPDATE, ora 13: Un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost găsit, sâmbătă, pe Jepii Mici din Masivul Bucegi, el aflându-se în stare gravă, salvamontiștii plecând pe munte pentru recuperarea acestuia.

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea pentru weekend. Astfel, începând de sâmbătă dimineaţă, ora 9.00, a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU de ninsori şi lapoviţă, un COD PORTOCALIU de ploaie şi unul GALBEN de ninsori, valabile pentru jumătatea sudică a României.

OD PORTOCALIU

Zone afectate: Carpații Meridionali și de Curbură
Fenomene vizate: ninsori consistente, viscol pe creste;
Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 09:00 – 8 octombrie, ora 15:00

În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la peste 1600 m altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă și, mai ales pe creste, va fi viscol.

COD GALBEN

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului;

Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 03:00 – 8 octombrie, ora 21:00
Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei

În Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h.

În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.

COD PORTOCALIU

Zone afectate: cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei
Fenomene vizate: ploi importante cantitativ, vânt intens;
Interval de valabilitate: 7 octombrie, ora 09:00 – 8 octombrie, ora 15:00

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80...90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h.

Mai multe articole despre:
null