Washington Post: Dragnea se apără în faţa acuzaţiilor de corupţie, într-un context minat
Presa străină monitorizează atent evoluţia procesului penal în care Liviu Dragnea este acuzat de fapte de corupţie. Jurnaliştii de la Washington Post relaţionează procesul lui Dragnea cu recentul Raport al Departamentului american de Stat în care se vorbeşte de corupţia endemică din România.
Cel mai puternic politician din România se apără în faţa acuzaţiilor de corupţie, la doar câteva zile după ce Departamentul de Stat al SUA a confirmat că fenomenul de corupţie rămâne larg răspândit la toate nivelurile de guvernare din România, scrie Washington Post.
Şeful partidului de guvernământ din România a negat toate acuzaţiile spunând că este vorba doar de "zvonuri şi bârfe".
Şi partenerii politici ai lui Dragnea se află sub suspiciuni de corupţie, arată Washington Post, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu fiind acuzat de mărturie mincinoasă, iar alţi acuzaţi de corupţie fugind în Costa Rica, Madagascar sau Serbia.
Corupţia este parte a vieţii cotidiene în România, potrivit raportului anual realizat de Departamentul de Stat al SUA cu privire la practicile legate de drepturile omului.
Raportul citat de Washington Post menţionează "numeroase cazuri de corupţie la nivel guvernamental" anul trecut şi spune că "mita rămâne o practică comună în sectorul public".
Procesul lui Dragnea, amânat pe 15 mai. Curtea Supremă cere DNA să explice rolul protocolului cu SRI
Agenţia anti-corupţie a Consiliului Europei a exprimat "îngrijorări serioase", cu privire la asaltul asupra codurilor penale din România, arată publicaţia americană care precizează că sistemul judiciar rămâne sub monitorizare europeană.
În ciuda tuturor acuzaţiilor, Dragnea şi-a întărit puterea în acest an, scriu jurnaliştii de la Washington Post. Din cauza condamnării în dosarul Referendumului, Dragnea nu poate fi numit premier. Pe lângă asta, liderul PSD are sechestru pe avere ca urmare a acuzaţiilor legate de fondurile europene.
În ultimele luni, alianţa de la guvernare a lansat un asalt asupra sistemului judiciar din România, care a generat proteste masive în ţară şi a atras critici acerbe de la Washington şi Bruxelles.
Guvernul controlat de PSD a fost criticat şi pentru subminarea activităţii DNA care a reuşit punerea sub acuzare a 713 de oficiali, inclusiv a 28 de primari de localităţi, mai scrie Washington Post.
Curtea Supremă a stabilit un nou termen, 15 mai, în dosarul "Bombonica", în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Liderul PSD nu s-a prezentat la proces fiind plecat într-o vizită oficială în Israel, anunţată în ultima clipă. Potrivit surselor Realitatea TV, avocaţii unora dintre inculpaţi au invocat în apărarea clienţilor protocoalele încheiate de parchet cu SRI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a solicitat DNA să explice ce rol au avut protocoalele în dosarul "Bombonica".
Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie Bombonica Prodana, dar şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Toţi ceilalţi acuzaţi din dosar, mai puţin liderul PSD, şi-au recunoscut vinovăţia.