MENIU

Vulcanul Merapi a erupt din nou! Norul de cenușă s-a răspândit până la o distanţă de 3,5 kilometri de crater

Erupție vulcan Merapi, Indonezia - imagine de arhivă

Merapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia aflat pe insula Java, a erupt, în această dimineață. Erupţiile au format un nor care s-a răspândit până la o distanţă de 3,5 kilometri de crater şi a acoperit satele din jur cu cenuşă. Din fericire, nu s-a dat ordin de evacuare și nici nu s-au înregistrate victime.

Situat nu departe de capitala culturală indoneziană Yogyakarta, pe insula Java, Merapi a fost deosebit de activ în ultimele luni.

De altfel, autorităţile au ridicat nivelul său de alertă încă de la sfârşitul anului trecut, astfel că locuitorii nu au voie să se apropie pe o rază de cel puţin cinci kilometri de vulcan, potrivit Agenţiei naţionale de geofizică.

"Locuitorii trebuie să se protejeze de cenuşă şi au fost avertizaţi cu privire la eventuale scurgeri de lavă în zona din jurul Merapi", arată reprezentanții agenției.

Ultima erupţie majoră a vulcanului Merapi a avut loc în urmă cu 12 ani, mai exact în 2010, când a provocat peste 300 de decese şi evacuarea a circa 280.000 de locuitori în zonele înconjurătoare.

Aceasta a fost cea mai puternică erupţie din anul 1930, când aproximativ 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994, o altă erupţie a provocat aproximativ 60 de decese.

Vă reamintim că Indonezia este situată în aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", o zonă cu o intensă activitate seismică, şi are circa 128 de vulcani activi.

Mai multe articole despre:
merapi vulcan indonezia eruptie vulcanica