MENIU

FOTO/ VIDEO Vremea face ravagii în țară. Drum național ÎNCHIS din cauza inundațiilor, în Satu Mare. Județul, sub COD ROȘU de inundații

Inundații Satu Mare
Inundații Satu Mare
Inundații Satu Mare

Vremea fac ravagii în toată țară. Sunt inundații în Satu Mare, acolo unde mai multe localități au fost afectate, iar un drum național a fost chiar închis.

Imaginile dezastrului din Satu Mare fac înconjurul internetului, asta după ce în zonă a plouat foarte tare. Avertizarea emisă de meteorologi a expirat în această dimineață, însă efectele precipitațiilor ăși fac din plin simțită prezența, și asta deoarece foarte multe case, respectiv zeci de oameni au fost afectați de șuvoaie.

Drumul Național DN19A a fost închis. Mașinile au fost redirecționate pe Drumul Județean DJ 195A, însă traficul este restricționat și pentru această zonă pentru autovehiculele de 7,5 tone.

De parcă asta nu ar fi tot, hidrologii au emis o avertizare imediată de tip cod roșu de inundații, valabilă în orele următoare pe un afluent al râului Crasna. 

"Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare", se arată în avertizarea de pe site-ul INHGA. 

"Aproximativ 150 persoane au fost evacuate si 100 de gospodării au fost inundate. In toate casele a intrat apa, in special in cele construite din chirpici. Va incepe evaluare pagube de catre comisia constituita in acest scop si imediat ce raportul av fi gata il vom inainta catre Guvern pentru a cere ajutoare. Suntem pe cod rosu pana in aceasta dupa-amiaza si suntem pregatiti sa intervenim daca va fi cazul", a afirmat prefectul de Satu Mare, Tamas Altfatter, pentru Realitatea PLUS. 

Potrivit realitateadesatumare.net, situația exactă arată astfel:

 Astfel, potrivit ISU Satu Mare, în localitatea Rătești - 100 de persoane evacuate în căminul cultural  (o parte din acestea  au mers la rude) și 60 de gospodării inundate, 700 de oi dispărute, 250m din drumul european E81 afectat - la fața locului se află domnul Prefect al județului Satu Mare împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare, 10 pompieri militari și 12 pompieri voluntari din cadrul SVSU Beltiug;
- localitatea Hurezu Mare - 49 de gospodării inundate, 1 anexă (bucătărie de vară) dărâmată și la o fermă - 300 de oi izolate, la fața locului se afla adjunctul ISU Satu Mare, un maistru militar, 10 pompieri militari și 8 pompieri voluntari din cadrul SVSU Supur;
- localitatea Socond - la o fermă sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1000 izolate, 200 m de drum (căile de acces către Bolda respectiv Stâna- DJ 196 A) blocat de ape;
- localitatea Racova - 4 gospodării inundate.