MENIU

Vot DECISIV în parlamentul bulgar pentru deblocarea negocierilor privind aderarea Macedoniei de Nord la UE

Steag Macedonia de Nord

Parlamentarii bulgari au dat undă verde guvernului pentru aprobarea cadrului de negociere pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Decizia a fost adoptată cu o largă majoritate de voturi, respectiv 170  "pentru", 37 "împotrivă" şi 21 de abţineri și deschide, practic, calea pentru un progres, și asta deoarece  ar putea permite statului vecin să înceapă discuțiile de aderare la blocul comunitar, după ce Sofia a blocat timp de 2 ani întregul proces.

Remintim că Bulgaria a blocat discuțiile privind aderarea Macedoniei de Nord pe fondul unor tulburări politice interne, din care opoziția vrea să iasă câștigătoare și să preia guvernarea, relatează Reuters, preluat de HotNews.ro.

În fapt, disputele cu Macedonia - țară care deja a făcut mari concesii Greciei, acceptând schimbarea denumirii țării din Macedonia în Macedonia de Nord, pentru a fi acceptată în NATO - vizează istoria și limba.

Concret, Bulgaria vrea să obțină recunoașterea faptului că eroii naționali, marile evenimente și mai ales limba macedoneană au avut toate, în esență, un caracter bulgar.

Referirile la ocupația bulgară fascistă din Macedonia din vremea ultimului război mondial trebuie eliminate, iar manualele școlare trebuie schimbate.

Pe 23 martie 2020, Uniunea Europeană anunța că este pregătită să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, potrivit unui proiect de decizie unanim al celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar, citat de Reuters.

Cele două ţări din Balcanii Occidentali şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori, întrucât Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în ceea ce priveşte evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei, temându-se să accepte noi membri într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit.