Vom avea un sistem de sănătate ca în străinătate? Ministrul Sănătăţii asta promite
Ministerul Sănătăţii Florian Bodog a vorbit, în cadrul emisiunii Realitatea Românească, despre situaţia actuală a sistemului de sănătate. "În Ministerul Sănătăţii mereu au fost probleme, cunosc bine situaţia", a spus acesta. Însă, ministrul Sănătăţii promite că situaţia se va schimba: vom avea noi spitale, salarii mai mari pentru rezidenţi, noi centre pentru arşi, noi ambulatorii pentru analize şi medici români care se întorc în ţară. Promisiunile nu se opresc însă aici: România va produce şi exporta vaccinuri şi va schimba legislaţia privind persoanele cu probleme psihice.
Florian Bodog a mai vorbit despre construcţia de spitale regionale precizând că au început realizarea studiilor de specialiatea. "În paralel mergem cu Hotărârea de Guvern pentru trecerea terenurilor în proprietatea Ministerului Sănătăţii. Sunt stabilite terenurile pentru Cluj, Craiova şi Iaşi. În martie 2018 va fi întocmită documentaţia pentru a accesa fonduri europene pentru construcţia acestor spitalelor", a spus acesta.
Aglomeraţie de la Urgenţe
Întrebat de modul în care s-ar putea rezolva problema aglomeraţiei de la Urgenţe, ministrul Sănătăţii a precizat că există o axă deschisă de fonduri europene pentru dotare şi extinderea ambulatoriilor, însă totul depinde de modul în care se vor mişca autorităţile, precum şi de constructori. "Sunt pacienţii care consideră că dacă vin la UPU pot să îşi găsească rezolvarea problemelor, ocolind medicul de familie. Nu pierd timp, nu sunt programaţi", a explicat Florian Bodog, adăugând că există ambulatorii însă sunt insuficiente şi că axa respectivă include şi dotarea cu aparatură medicală.
"Nu se pot pune mai multe linii de gardă la UPU întrucât avem puţini medici specialişti pe urgenţe", a spus ministrul Sănătăţii.
De ce pleacă medicii în străinătate?
"Sunt şi medicii care doresc să se întoarcă în ţară, însă rebuie să le asigurăm condiţii de muncă, deci un climat de siguranţă", a spus aceasta.
De asemenea, în ceea ce priveşte lipsa medicilor din zonele rurale, ministrul Săntăţii a precizat că, probabil, politicile de a oferi locuinţă sau de a le plăti chiria, nu sunt suficiente. "Trebuie dublate de alte măsuri precum cele menţionate mai devreme. La 100 km de Capitală sunt spitale care nu au medici, o clinică stă într-un medic, iar când medicul pleacă în concediu se închide secţia".
Schimbări pentru rezidenţi
Întrebat cum s-ar putea rezolva acest sistem, Florian Bodog a spus că "gândim un alt sistem de rezidenţial". Mai exact, conform acestuia, rezidentul trebuie să fie angajat al spitalului. "Dacă rezidentul lucrează în spitalul în care urmează să primească post, poate îl determinăm să rămână acolo", a mai declarat ministrul Săntăţii.
Acuze la adresa medicamentelor româneşti
O altă problemă a sistemului de sănătate, potrivit ministrului Sănătăţii, este reprezentată de faptul că au fost vehiculate tot felul de acuze la adresa medicamentelor româneşti. "Cum este Antibiotice Iaşi, care exportă şi în Statele Unite aceleaşi medicamente comercializate şi în România. Medicamentele sunt verificate", a spus acesta.
Problema arşilor
În ceea ce priveşte, problema arşilor, Florian Bodog l-a atacat pe ministrul Sănătăţii din Guvernul tehnocrat. "Am avut un Guvern care a venit pentru arşi şi nu a făcut nimic pentru arşi", a spus ministrul.
"De când am preluat ministerul am redeschis secţia de arşi de la Universitar", a spus acesta. "În spaţiul public s-au vehiculat informaţii că acolo sunt tot felul de bacterii. Am trimis două controale...", a completat el.
Ministrul Sănătăţii are în plan deschiderea mai multe centre de arşi, în cadrul unui program cu Banca Mondială: două în Bucureşti şi câte un centru în Timişoara, Târgu-Mureş şi Iaşi.
"Timişoara şi Iaşi au deja locaţiile pentru saloanele pentru arşi. Am început procedura pentru achiziţia aparaturii", a spus ministrul.
O altă promisiunea făcută de Florian Bodog este foarte generoasă: "Vom aduce CT-uri pentru toate spitalele din România", a precizat acesta.
Cele mai mari probleme din spitale, în sudul României
"Cele mai mari probleme sunt în sudul ţării, pe pediatrie, radiologie şi imagistică, terapie intensivă, medicina de urgenţă. Pentru această zonă se vor scoate mai multe locuri la rezidenţiat", a completat ministrul.
Salarii mai mari pentru rezidenţi
Nici rezidenţii nu sunt uitaţi de ministrul Sănătăţii: "Pachetul salarial pentru rezidenţi este unul generos şi va creşte începând de anul viitor".
"Aceştia nu doresc să plece neapărat în străinătate, însă vor să aibă un loc stabil în România şi să fie respectaţi", a completat el.
Conform ministrului, în acest an după examenul de specialitatea vom avea şi o selecţie de posturi la nivel naţional, selecţie care ar trebui să stimuleze un tânăr specialist. "Nu toţi vor rămâne, însă unii vor rămâne", a declarat Florian Bodog.
"Medicii nu sunt funcţionari publici, în Legea Sănătăţii este clar trecut asta. Există un paragraf în Codul Penal care îl aduce pe medic lângă funcţionarii publici, întrucât medicul este plătit din bani publici", a mai spus el.
Lipsurile din spitale. De vină sunt managerii
În ceea ce priveşte lipsurile din unităţile sanitare, ministrul precizează că sunt spitale în care nu există problema materialelor sanitare. "Ţine de managerii de spitale. Acolo unde managerul ştie să facă achiziţii publice nu există această problemă", a spus Florian Bodog, completând că aceasta este una dintre explicaţiile pentru lipsurile din spitale.
Institului Cantacuzino are nevoie de o linie de producţie nouă. Acum se fac doar suplimente alimentare
"De fiecare data când s-a încercat să se facă ordine au existat tot felul de mituri în jurul acestui Institut... că ar fi o sursă de speculaţie pe cei care fac tranzacţii imobiliare", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că este un lucru foarte bun că a fost transformat în unitate miliatară.
"În Institutul Cantacuzino au rămas foarte puţini specialişti, majoritatea au plecat. S-au pierdut autorizaţiile pentru toate vaccinurile, se fabrică 1 sau 2 suplimente alimentare", a spus acesta, adăugând că în doi ani se va porni linia de vaccinuri.
Însă, conform ministrul Sănătăţii, linia actuală de producţie nu va putea produce vaccin de larg consum.
"Ar trebuie să facem o linie de producţie nouă în afară Bucureştiului, iar Institutul Cantacuzino are două terenuri. Trebuie să fie o linie modernă care să îndeplinească toate standardele GMP pentru a livra în comunitatea europeană", a afirmat Florian Bodog, adăugând că dacă tot producem vaccinuri de ce să nu le trimitem şi la export, mai ales că toţi producătorii internaţionali de vaccinuri au probleme de livrare şi de producţie.
"Sunt foarte multe probleme de rezolvat acolo", a completat acesta.
Şi reguli noi pentru internarea persoanelor cu probleme psihice
În ceea ce priveşte persoanele cu probleme psihice, ministrul Sănătăţii spune că este destul de greu să internezi un pacient în spital fără voinţa lui sau a familiei.
"O să discut şi cu ministrul Justiţiei şi am cerut propuneri de la departamentul de psihiatrie din Ministerul Sănătăţii privind modul în care ar trebuie să arate o astfel de reglementare", a completat acesta, explicând că există şi o serie de norme europene în acest sens.