MENIU

Vlăduț Nisipeanu, românul care a refuzat să fie ginerele lui Stalin, a murit

Vlăduț Nisipeanu, românul care a refuzat să fie ginerele lui Stalin, a murit

A murit Vlăduț Nisipeanu, românul care n-a vrut să-i fie ginere lui Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov și cu Gheorghe Gheorghiu Dej. L-a înfruntat pe Ceaușescu și a făcut închisoare. A fost un apropiat al comuniștilor, dar a sfârșit luptând împotriva idealurilor sale din tinerețe. 

Vlăduț Nisipeanu s-a născut în anul 1931, într-o familie săracă din Oltenia, și a intrat de tânăr în mișcarea sindicală și în Partidul Muncitoresc. Și-a făcut studiile la Moscova, la începuturile anilor 50, la Universitatea Lomonosov, unde a trăit o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov și un apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu Dej. 

Nisipeanu a povestit la un moment dat cum a decurs întâlnirea cu Stalin la Kremlin.

”Să trăiți, tovarășe Stalin! Salut, tinere! Știi că ești simpatic! […] Măi, știi ce? Bei o votcă cu mine? Beau tovarășul Stalin, beau! A scos din raft o sticlă de vodcă şi a pus în două halbe ca de bere. Trebuia să o bei dintr-o suflare. Dacă nu, erai duşmanul lui şi Stalin pe duşmani îi elimina. Am băut-o dintr-o suflare, dar încet. […] Te binecuvântez. De mâine ești soțul fiicei mele. Peste o săptămână mergem la București, să te instalez președintele României”, așa i-ar fi zis Stalin lui Nisipeanu. 

Cu toate acestea, Nisipeanu avea să îl refuze, iar povestea de iubire cu fata acestuia s-a încheiat la scurt timp.

Deși făcea parte din elita comunistă s-a dovedit a nu fi un cadru de nădejde. A intrat în conflict cu familia Ceaușescu și a început să scrie și să răspândească manifeste împotriva regimului. Patru ani i-a petrecut în arestul de la Rahova și a fost eliberat la Revoluție. La acel moment, rapoartele Securității vorbeau despre el ca despre viitorul președinte al României.

Autor a numeroase articole de politică, Vlăduț Nisipeanu a fost doctor în filosofie, redactor, expert și consilier în Senatul României. A publicat și cartea "L-am înfruntat pe Ceaușescu". 

Vlăduț Nisipeanu va fi înmormântat mâine, la ora 12.00