Vladimir Putin și Xi Jinping au avut discuții „calde și tovărășești”. Declarația finală proclamă „o nouă eră”
Într-o mișcare care a generat atenție mondială, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat recent o nouă etapă de colaborare între China și Rusia, două dintre cele mai mari economii și puteri politice ale lumii. Această inițiativă de parteneriat a fost descrisă ca o "nouă eră" de cooperare între cele două țări, care speră să creeze noi oportunități pentru dezvoltarea economică și pentru consolidarea relațiilor internaționale.
Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat joi, 16 mai, o „nouă eră” de parteneriat între cei doi cei mai puternici rivali ai Statelor Unite, pe care le-au condamnat într-o declarație comună.
Xi, în vârstă de 70 de ani, și Putin, în vârstă de 71 de ani, au semnat joi o declarație comună despre „noua eră”, care a proclamat opoziția față de Statele Unite într-o serie de probleme de securitate și o viziune comună asupra unor subiecte, de la Taiwan și Ucraina la Coreea de Nord și cooperarea în domeniul noilor tehnologii nucleare pașnice și al finanțelor.
„Relația China-Rusia de astăzi este câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, i-a spus Xi lui Putin.
Declarația comună a fost descrisă ca fiind o aprofundare a relației strategice și a vorbit în mod specific despre modul în care cooperarea în sectoarele de apărare dintre cele două națiuni a îmbunătățit securitatea regională și globală și despre planurile de intensificare a legăturilor militare.
Numărul 2 din BNR, atac la cei care vor creșteri salariale: „Vor plăti scump”
„Statele Unite încă gândesc în termenii Războiului Rece și se ghidează după logica confruntării în bloc, punând securitatea unor „grupuri înguste” mai presus de securitatea și stabilitatea regională, ceea ce creează o amenințare la adresa securității tuturor țărilor din regiune”, se arată în declarația comună. „Statele Unite trebuie să renunțe la acest comportament”.
De asemenea, documentul a condamnat inițiativele de confiscare a activelor și proprietăților statelor străine, o referire clară la demersurile occidentale de redirecționare a profiturilor din activele rusești înghețate sau a activelor în sine pentru a ajuta Ucraina.
Putin, care a sosit joi pentru o vizită de două zile în China, a declarat că este recunoscător Chinei pentru că încearcă să rezolve criza din Ucraina, adăugând că îl va informa pe Xi despre situația din această țară, unde forțele rusești avansează pe mai multe fronturi.
Descriind discuțiile sale inițiale cu Xi ca fiind „calde și tovărășești”, el a subliniat sectoarele în care cele două țări își consolidează legăturile, de la cooperarea nucleară și energetică la aprovizionarea cu alimente și producția de automobile chinezești în Rusia.
Marcel Ciolacu: O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni