MENIU

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat un parteneriat strategic, în caz de „agresiune”

Putin ar vrea să atragă și Coreea de Nord în conflictul din Ucraina. Foto/Profimedia

Încep să apară unele detalii, prin intermediul agențiilor de presă ruse, cu privire la ceea ce cuprind acordurile semnate astăzi de Rusia și Coreea de Nord la Phenian.

Cel mai interesant este că președintele Vladimir Putin a afirmat că include o clauză de apărare reciprocă: „Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistență reciprocă în cazul agresiunii împotriva uneia dintre părți”.

De asemenea, agențiile îl citează pe Putin care spune că, Coreea de Nord are dreptul de a se apăra și că Rusia și Coreea de Nord pot coopera militar, deși acordul este „de natură defensivă și pașnică”.

Momente jenante cu Vladimir Putin și Kim Jong Un VIDEO

Acest pact de apărare reciprocă poate avea ramificații pentru războiul Rusiei în Ucraina. Ar putea ca Rusia să implice Coreea de Nord în conflict, invocând atacurile ucrainene asupra orașelor rusești precum Belgorod sau a regiunilor anexate Ucrainei pe care le consideră acum teritoriu rus.

De asemenea, apar întrebări despre ce ar putea face Rusia în continuare pentru a atenua sancțiunile impuse Coreei de Nord, după ce a refuzat recent reînnoirea grupului de supraveghere al ONU.

Dincolo de detaliile mai captivante din spatele ușilor închise, Kremlinul spune că alte documente semnate includ acorduri privind construirea unui pod rutier peste granițe și cooperare în domeniul sănătății, educației medicale și științei.

Mai multe articole despre:
vladimir putin coreea nord kim jong un