MENIU

Vladimir Putin sfidează din nou Occidentul. Răspunsul Kremlinului la îngrijorările privind starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi

Vladimir Putin și Aleksei Navalnîi

Preşedintele Vladimir Putin ”nu se ocupă cu monitorizarea stării de sănătate a bloggerului condamnat Aleksei Navalnîi”, a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Despre apelul zecilor de personalități străine adresat liderului rus, oficialul a spus că multe dintre acestea nici nu știu despre cine vorbesc. 

”Președintele nu se ocupă cu monitorizarea stării de sănătate şi a respectării drepturilor bloggerului condamnat Aleksei Navalnîi. Nu am informaţii că ar verifica ceva în legătură cu acest subiect”, a răspuns oficialul rus, după ce a fost întrebat dacă Vladimir Putin verifică modul în care îi sunt respectate drepturile opozantului în detenție. 

Peskov a adăugat că președintelui i se relatează despre situaţia cu Navalnîi în scrisori din partea unor activişti ruşi şi străini. ”Însă, fără îndoială, acest lucru nu poate constitui un motiv pentru anumite acţiuni ale preşedintelui, pentru că preşedintele nu poate întreprinde acţiuni de monitorizare a stării de sănătate a unui deţinut”, a mai spus oficialul. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că de această problemă se ocupă Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia (FSIN) şi că ”există un anumit regulament”. Mai mult, acesta a precizat că nici el nu știe detalii despre starea de sănătate a bloggerului. ”Prin urmare, nu pot să cred pe cuvânt afirmaţiile despre cine ştie ce stare critică a lui Navalnîi”, a spus Peskov. 

Navalnîi, transferat la spital, pe fondul presiunilor internaționale. Cum se simte disidentul rus

Despre apelul semnat de mai multe personalităţi străine, din domenii diferite, privind starea de sănătate a lui Navalnîi, Peskov a spus: ”Nu cred, la drept vorbind, că majoritatea covârşitoare dintre cei care au semnat menţionata scrisoare, dacă nu chiar toţi, au vreo idee despre ce şi despre cine este vorba.”

Precizările vin în contextul în care aliații opozantului au reclamat că starea de sănătate a lui Navalnîi se deteriorează rapid în detenție. Aceștia susțin că lui Navalnîi i-a fost respins accesul la un medic și au făcut apel la susținători să iasă în stradă pe 21 aprilie. Sâmbătă, aproape 70 de artişti, scriitori şi actori au adresat un apel preşedintelui Putin pentru acordarea de tratament medical de urgenţă opozantului rus, potrivit Agerpres.