MENIU

Vladimir Putin reia acuzațiile privind armele biologice dezvoltate de americani în Ucraina

Foto: Profi Media

Președintele rus Vladimir Putin a reluat, luni, acuzațiile la adresa Statelor Unite, care ar fi dezvoltat, "în esență", arme biologice în laboratoare amplasate în spațiul post-sovietic. La summitul aniversar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, de la Moscova, liderul de la Kremlin a acuzat Washingtonul că ar colecta materiale biologice și ar studia specificul răspândirii bolilor periculoase, cu scopul de a folosi informațiile împotriva Rusiei.

„Am tras de mult timp un semnal de alarmă cu privire la activitatea biologică a Statelor Unite în spațiul post-sovietic. După cum știți, Pentagonul a creat zeci de laboratoare și centre specializate în biologie în regiunea noastră comună. Și ei nu sunt deloc ocupați să ofere asistență medicală practică populației din țările în care și-au lansat activitățile”, a declarat șeful statului rus, potrivit agenției Tass.

Putin susține că principala misiune a laboratoarelor este „colectarea de materiale biologice și studierea în scopuri proprii a specificului răspândirii virusurilor și a bolilor periculoase”.

„Acum, în cursul unei operațiuni speciale în Ucraina, au fost obținute dovezi documentare care arată că, în esență, componente ale armelor biologice au fost create în imediata vecinătate a granițelor noastre”, a declarat Putin.

Scenariul biolaboratorelor din Ucraina a fost vehiculat și la începutul lunii martie, când mai mulți înalți oficiali de la Kremlin au prezentat așa-numite probe, considerate irelevante de comunitatea internațioanlă.

Oameni de știință ruși, oficiali ucraineni și americani, dar și organizații precum Națiunile Unite și Buletinul oamenilor de știință atomiști au discreditat scenariul.