MENIU

Vladimir Putin nu se teme de un nou Război Rece: „Avem arme de ultimă generație!”

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat că speră ca în lume să nu mai izbucneacă un nou Război Rece, dar, în cazul în care va izbucni, Rusia este pregătită.

Președintele Federației Ruse a declarat cu ocazia vizitei în Arabia Saudită că speră totuși ca un astfel de eveniment - un nou Război Rece - să nu se repete.

Putin a avut o întrevedere cu regele Arabiei Saudite, căruia i-a oferit cadou la final un șoim de vânătoare.

Vladimir Putin despre un nou Război Rece

Vladimir Putin, care a acordat, duminică, un interviu presei ruse şi arabe, înaintea vizitei  în Arabia Saudită, a fost întrebat dacă „va mai izbucni un nou Război Rece?”, transmite publicația Hurriyet, citată de g4media.ro.

Răspunsul a fost:

„E drept că nu mai doresc să izbucnească un nou Război Rece şi să înceapă o nouă cursă a înarmărilor. Sper că nu va începe. Dar dacă vom trăi o evoluţie asemănătoare, Rusia este încă de pe acum pregătită. Noi deţinem arme de ultimă generaţie pe care nimeni nu le-a dezvoltat, nimeni nu a reuşit să le producă. Deci, dacă vor avea loc astfel de evoluţii, noi suntem pregătiţi.”

Bugetele militare

Putin a precizat că Rusia nu va concura cu nimeni în ceea ce priveşte înarmarea.

„Este suficient să arunci o privire la bugetele ţărilor în domeniul apărării. Astăzi, Statele Unite cheltuiesc pe an 700 de miliarde de dolari. Sunt urmate de China, Arabia Saudită, Marea Britanie, Franţa şi Japonia. Bugetul militar anual al Rusiei este de 48 de miliarde de dolari. Deci, noi nu urmărim să participăm la cursa înarmărilor. Apoi, de multe ori, tehnologiile avansate de armament nu se măsoară în bani. Mai mult decât cantitatea este importantă calitatea. Noi nu avem lipsuri în această problemă.”

Putin: „Nu ne temem de NATO!”

În interviul acordat jurnaliștilor arabi și ruși, duminică, Putin şi-a expus părerea şi în legătură cu Alianța Nord-Atlantică:

„Este o realitate că NATO s-a apropiat de frontierele noastre, a instalat baze militare pentru rachete în România şi Polonia. Iar noi, bineînţeles că am fost deranjaţi. Se gândesc că pot ajunge la noi trecând de armele strategice ale Rusiei. Dar până şi analiştii militari din Occident susţin că astfel de acţiuni nu vor putea da roade. Apoi, nici NATO nu mai este o structură militară învechită. În interiorul ei au loc diverse transformări. Dar nu ne temem de NATO.”

Federația Rusă a revenit și cu amenințări la adresa României

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are armament capabil să neutralizeze orice fel de ameninţare provenită din locurile de desfăşurare a rachetelor NATO, în Polonia şi România.

Vladimir Putin, avertisment pentru România: „Avem armament pentru orice ameninţare!”

„NATO rămâne o alianță militară. (...) Este un bloc militar, iar infrastructura sa se apropie de granițele noastre, ori asta nu ne încântă. (...) NATO este doar o unealtă de politică externă a SUA.

Odată ce intră în NATO, statele nu mai au ceva de spus în legătură cu sistemul de armament instalat pe teritoriul lor. Acesta este cazul României, cu scutul anti-rachetă. Și Polonia va avea unul curând. Sunt într-adevăr foarte aproape de granița noastră. Și reprezintă, cu siguranță, o amenințare pentru noi. Considerăm că este o încercare de a reduce, de a neutraliza potențialul nostru nuclear strategic. În orice caz, este deja evident că această încercare este sortită eșecului. (...) Acum avem armament, și astfel de încercări nu mai reprezintă o amenințare pentru noi”, a spus Putin.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat unor posturi de televiziune arabe, publicat duminică pe site-ul Kremlinului.

Interviul a fost difuzat duminică, înaintea vizitei din 14 octombrie a preşedintelui Putin în Arabia Saudită.