MENIU

Vladimir Putin îl trimite Serghei Șoigu, fostul șef al armatei, în Iran, pe fondul unui iminent conflict cu Israelul

Putin îl trimite pe Șoigu în Iran, în prag de război cu Israelul. Foto/Profimedia

În plin conflict diplomatic, și aproape de un conflict armat între Iran și Israel, Vladimir Putin îl trimite pe Serghei Șoiigu, fostul șef al armatei, la negocieri, la Teheran.

Fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu, devenit secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei şi considerat omul de încredere al lui Vladimir Putin, a sosit luni, 5 august, la Teheran.

El se află acolo pentru a discuta cu liderii iranieni, inclusiv cu preşedintele şi cu înalţi oficiali din domeniul securităţii, în timp ce Republica Islamică îşi cântăreşte răspunsul pentru uciderea unui lider Hamas pe teritoriul său, atentat pe care îl atribuie Israelului.

 

Conflict în Orientul Mijlociu. TAROM suspendă zborurile către Tel Aviv, Amman și Beirut

Rusia a condamnat uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, care a fost asasinat în Iran săptămâna trecută, şi a cerut tuturor părţilor să se abţină de la măsuri care ar putea înclina Orientul Mijlociu către un război regional mai amplu.

Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, a fost prezentat de postul de televiziune rusesc Zvezda întâlnindu-se cu contraamiralul Ali Akbar Ahmadian, un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), care deţine funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională.

Şoigu, care a fost ministrul rus al apărării înainte de a fi mutat la Consiliul de Securitate în luna mai, se va întâlni şi cu preşedintele Masoud Pezeshkian, a declarat Zvezda. "La Teheran, secretarul Consiliului rus de Securitate urmează să se întâlnească cu preşedintele, cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi cu şeful Statului Major General", potrivit Zvezda TV.

TENSIUNE MAXIMĂ: Iranul ar putea ataca Israelul! Temeri legate de izbucnirea unui război sângeros

Deşi Putin nu a comentat încă public recenta escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, oficiali ruşi de rang înalt au declarat că cei din spatele uciderii lui Haniyeh au încercat să distrugă orice speranţă de pace în Orientul Mijlociu şi să atragă Statele Unite în acţiuni militare. Iranul a dat vina pe Israel şi a declarat că îl va "pedepsi"; dar oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea.

Kremlinul, blocat. Rusia a oprit un transport de arme pentru rebelii Houthi la presiunea Arabiei Saudite și a SUA

Iranul sprijină Hamas, care se află în război cu Israelul în Gaza, precum şi gruparea libaneză Hezbollah, al cărei comandant militar senior Fuad Shukr a fost ucis într-un atac israelian asupra Beirutului săptămâna trecută.

Rusia a cultivat legături mai strânse cu Iranul de la începutul războiului său cu Ucraina şi a declarat că se pregătește să semneze un acord de cooperare de mare amploare cu republica islamică.

Reuters a relatat în februarie că Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice. La rândul lor, Statele Unite au declarat în iunie că Rusia pare să îşi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul şi că a primit sute de drone de atac unidirecţionale pe care le foloseşte pentru a lovi Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Iranul și aliații au urma să atace Israelul în maxim 72 de ore - CNN

Rusia a declarat vinerea trecută că s-a alăturat Iranului în condamnarea asasinării liderului Hamas şi în sublinierea "consecinţelor extrem de periculoase ale unor astfel de acţiuni".

Mai multe articole despre:
seghei soigu iran putin soigu iran iran israel