MENIU

Vlad Voiculescu: TOATE vaccinurile împotriva COVID-19 vor ajunge în România. S-a semnat și pentru 9 milioane de doze de la CureVac

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri că România va primi toate vaccinurile împotriva COVID-19 care vor fi disponibile. Ministrul Sănătății a mai spus că a fost semnată o comandă pentru încă 9 milioane de doze de vaccin de la CureVac, după ce acesta va fi aprobat. Până în prezent, România a primit vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

 

„Cererea e mai mare decât oferta producătorilor.

O veste bună: premierul României și-a exprimat disponibilitatea pentru a procura pentru țara noastră, pentru a aloca resursele necesare, pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile.

Ministerul Sănătății a semnat zilele trecute o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri de la CureVac, unul din produsele care nu au fost încă aprobate, dar există o înțelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantități rezonabile - 9 milioane de doze, va ajunge și în România”, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, miercuri, în conferință de presă, la Palatul Victoria. 

Până în acest moment, România a primit, începând din data de 26 decembrie 2020, șapte tranșe de vaccinuri. Ultimele două tranșe, de la Pfizer/BioNTech, de la începutul acestei săptămâni, au însumat 188.370 de doze de vaccin, în total. 

Până miercuri, 27 ianuarie, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 528.378, la un număr de 487.711 persoane din care:

– 447.044 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 40.667 persoane vaccinate cu 2 doze.

Prima tranșă de vaccin Moderna, simbolică, a sosit pe 13 ianuarie 2021 - 14.000 de doze.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021 este așteptată aprobarea, de la Agenţia Europeană a Medicamentului, a vaccinurilor dezvoltate de AstraZeneca și CureVac. Primul vaccin aprobat de EMA a fost cel de la BioNTech, pe 21 decembrie 2020, urmat, pe 6 ianuarie 2021, de cel produs de americanii de la Moderna.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și CureVac sunt bazate pe tehnica ARN mesager. 

Pe 17 noiembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat un al cincilea contract, cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societății se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19. 

CureVac, o societate europeană cu sediul în Germania, a semnat, la 6 iulie 2020, un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane EUR cu Banca Europeană de Investiții, pentru crearea și producerea pe scară largă a unor vaccinuri, incluzând un potențial vaccin al CureVac împotriva COVID-19. CureVac are rol de pionierat în crearea unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule drept cărăuș informațional cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce propriile substanțe active pentru a combate diverse boli, potrivit anunțului Comisiei Europene.