MENIU

Vlad Voiculescu, declarații după o zi de la tragedia de la Victor Babeș: „Ancheta ne va arăta cauzele: greșeală umană sau defecțiune tehnică”

Ministrul Sănătății - Vlad Voiculescu / Foto: INQUAM

Vlad Voiculescu - ministrul Sănătății a făcut declarații, după o zi de la tragedia de la Spitalul Victor Babeș în care trei persoane și-au pierdut viața. Acesta a fost însoțit de secretarul de stat în Ministerul Sănătății - Monica Althamer.

„Echipamentele sunt la limită, dar asta nu justifică o targedie. Am cerut DSP avizul de funcționare al unității mobile. DSP a eliberat autorizație temporară pe durata stării de alertă. Unitatea mobilă respectă normele de igienă. Am cerut normele de funcționare pentru toate unitățile mobile.

Conform raportării zilnice a spitalelor, azi avem 1687 de paturi ATI, din care 50 paturi destinate copiilor. Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală. Azi avem 846 pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă”, a declarat Vlad Voiculescu, luni.

Referitor la ora la care a aflat de tragedia de la Victor Babeș, ministrul a declarat: „După ora 18.00 a fost confirmată problema, primul lucru făcut a fost să sun la alte spitale pentru transferul pacienților. După 18.30 am ajuns la spital. Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Imediat ce am ajuns, m-am interesat de situația celorlalți pacienți. M-am asigurat că poliția și familiile pacienților sunt anunțate.

Cu dl doctor Arafat am vorbit imediat după ora 18.00. La spital, procedurile sunt clare: salvarea pacienților, transferul pacienților, după care anunțată poliția. Ora incidentului: presupun că înaintea orei 18.00, eu am aflat înainte de ora 18.00. Am întrebat dacă poliția fusese anunțată, nu mi-a fost confirmat, am insistat ca poliția și familiile să fie anunțate. La ora 19.25, ministrul a cerut să fie anunțată Poliția. Prioritatea a fost salvarea vieții oamenilor”.

„Avem indicații că defecțiunea este dinăuntrul tirurului, dar nu putem ști sigur, investigația va arăta cauza. Ancheta ne va arăta cauzele, dacă a fost greșeală umană sau defecțiune tehnică. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului.

Am avut discuția asta cu dl Doctor Arafat, m-a asigurat că aceste unități sunt verificate la două luni, că sunt îndeplinite condițiie tehnice. Avizele sunt în ordine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să aflăm ce s-a întâmplat acolo.

Când eram în drum în drum spre Victor Babeș, l-am sunat pe primarul general, dar nu a răspuns. Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în momentul acela”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Întrebat de jurnaliști dacă ar fi mers la conferința de presă a premierului cu Raed Arafat, Vlad Voiculescu a spus că ar fi participat dacă ar fi fost chemat. „De ce nu ați participat la conferința de luni? Cred că premierul l-a invitat pe dl Arafat pentru ca cel care e direct implicat în operarea unității mobile să ofere toate detaliile tehnice. Dacă m-ar fi invitat, aș fi mers. Explicațiile de ieri au fost binevenite. Ați participat la discuțiile de ieri cu Arafat, MAI și premier? Ministerul Sănătății colaborează cu DSU. În practică nu există nimic de discutat legat de ce s-a întâmplat ieri: am discutat imediat cu dl doctor Arafat, cu premierul, am încercat să discut cu primarul. Un grup de lucru nu putea face nimic suplimentar față de ce s-a făcut: transferul pacienților, comunicare, explicare”, a răspus Vlad Voiculescu.

Secretarul de stat Monica Althamer a explicat parcursul lucrurilor: „La 17.47 am vorbit cu managerul spitalului, după care l-am informat pe ministru. A confirmat că trei persoane sunt în stop și că există un incident”.

Cât privește situația de la terapie intensivă, Vlad Voiculescu a enunțat din nou cifrele dezastrului și a spus: „Facem eforturi să găsim locuri în București, ideal în spitale multidisciplinare, pentru pacienții Covid. Nu știu cu să transmitem mai clar: suntem la limită”.

Întrebat dacă se simte în vreun fel responsabil de ceea ce s-a întâmplat, ministrul Sănătății a declarat: „Mă simt responsabil pentru tot ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce s-a făcut pentru pacienți. Nu am spus nimic până acum pentru că am lucrat”.

Vlad Voiculescu a susținut declarații la Ministerul Sănătății. Singura sa reacție de până acum a fost pe Facebook. El a transmis condoleanțe familiilor îndurerate.

Mai multe articole despre:
vlad voiculescu victor babes