MENIU

Vlad Voiculescu a recunoscut că tatăl său a colaborat cu Securitatea și legătura cu Nic Voiculescu

Fostul candidat al PLUS la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, a recunoscut, marți, într-o postare lungă pe Facebook, că tatăl său a colaborat cu Securitatea înainte de 1989. Totodată, liderul PLUS recunoaște și gradul de rudenie cu Nic Voiculescu, la patru ani de la acuzațiile lansate de presă despre apropierea dintre un ministru al Sănătății și un lobbyst pe piața medicamentelor.

 

Vlad Voiculescu a recunoscut că tatăl său a colaborat cu Securitatea

Liderul PLUS a afirmat că tatăl său „a ieșit în stradă în 1989”, dar a admis că acesta „nu e perfect și a făcut greșeli, aceasta fiind una dintre ele”.

„De câteva zile, pe câteva grupuri de whatsapp umblă un document. Este o decizie a unei instanțe de judecată care constată calitatea de colaborator al Securității a tatălui meu. E din 2014 si a fost mereu disponibila pe net. Probabil că o păstrau pentru mai târziu, dar acum că a apucat să circule, va apărea probabil în câteva minute pe wall-ul dumneavoastră cu titlul “ȘOC”, “DEZASTRU” sau ceva în genul ăsta. (...) Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia respectivă. Taică-miu a ieșit în stradă în 1989 și a avut un certificat de revoluționar (o prostie, dacă mă întrebați pe mine, dar asta e altă poveste - și nu îl mai are astăzi). Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele - știindu-l pe taică-miu și știindu-i pe o bună parte dintre cei despre care se face vorbire acolo - și să pun lucrurile în contextul vieții tatălui meu, atât cât îl cunosc, cu bune și cu rele. Știu însă că tot în acele vremuri au fost mulți oameni care nu au acceptat să facă niciun compromis, niciodată. Oameni care au refuzat orice colaborare cu organele securității, indiferent de consecințe. Mă înclin în fața lor. Nu știu dacă eu aș fi avut această tărie în acele vremuri, deși sigur, mi-ar plăcea să cred că aș fi avut-o.”, a scris Voiculescu.

Reacția acestuia a venit după ce sentința Curții de Apel București din 2014, în legătură cu perioada de colaborare a tatălui său cu structura de poliție politică a început să circule în mediul online.

Potrivit Consiliului Național pentru Studeirea Arhivelor Securității (CNSAS), Vasile Voiculescu Iulian a fost recrutat de Securitate în 1978, când era student în Galați, și a semnat un angajament în același an, cu numele conspirativ „Victor”. Acesta dădea declarații despre persoanele străine cu care interacționa.

Vlad Voiculescu a mai precizat că nimeni din familie, niciodată, nu a avut contracte cu statul, în postarea de pe pagina sa de Facebook. 

Vlad Voiculescu a recunoscut și legătura cu Nic Voiculescu

Liderul PLUS a recunoscut și gradul de rudenie cu Nic Voiculescu, un cunoscut lobbyst pe piața medicamentelor, și fondator al Institutului Aspen în România. 

„În rest, da, primeam dulciuri câteodată de la unchi și mătuși mai apropiate sau mai îndepărtate. Unul a lucrat în străinătate în timpul lui Ceaușescu și nu îmi inchipui că asta era posibil fără să fi avut ceva semnat sau chiar vreun contract de muncă sau ce aveau la securitate. S-a stins acum 19 ani. Altul la un moment dat a lucrat pentru o companie de farmaceutice. Prima dată când a venit în sat a fost și prima dată când am văzut cum arată un Audi și am auzit că există “mașină de serviciu“. Cred că a mai trecut apoi o singură dată prin sat, la o înmormântare. La București ne-am mai văzut și auzit apoi de câteva ori, niciodată însă din 2015 încoace”, a scris Vlad Voiculescu în postarea sa pe pagina de Facebook. 

În urmă cu aproape patru ani, când era ministrul Sănătății în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu nega vehement că Nicolae Voiculescu ar fi unchiul său și anunța atunci că va acționa în instanță publicația care a scris despre acest lucru.

Domnul Nicolae Voiculescu nu este unchiul meu. Bunicul său este străbunicul meu. Această relație de rudenie îndepărtată s-ar încadra la gradul al cincilea, grad care nici măcar nu intră sub reglementarea expresă a Codului Civil. Evident, nu se poate pune problema unui conflict de interese. Nu am discutat nimic legat de minister cu domnul Nicolae Voiculescu. Singurul contact avut cu el din octombrie încoace a fost un schimb de sms-uri cu ocazia vehiculării acelorași calomnii pe 23 iulie (2016 - n.red.) în spațiul public. (...) Voi acționa în judecată „Național” pentru calomnie. Niciunuia dintre noi nu-i place să fie umplut de mizerii”, scria Voiculescu pe Facebook în urmă cu aproape patru ani.

Ziarul Național a scris, pe 8 septembrie 2016, că Vlad Voiculescu "are un unchi, cunoscut în tot sistemul sanitar drept Nic Voiculescu, cel mai mare lobbist al marilor companii din domeniul Pharma", jurnaliștii susținând că "multinaționalele îl desemnează invariabil pe Nic Voiculescu să negocieze cu Ministerul Sănătății contractele de sute de milioane și chiar miliarde de euro cu statul".

Ziarul Național a mai scris atunci că negocierile nu se țin între Nic Voiculesc și Vlad Voiculescu, ci "cu o fostă angajată de la firma sa, pe care ministrul tehnocrat a implantat-o ditamai secretar de stat la Sănătate, tocmai pe problema medicamentelor", referindu-se la Ioana Ursu.