Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre educaţie, politică ori naţionalism
Albert Einstein a revoluţionat fizica, pentru care a primit şi un premiu Nobel, în 1921, şi a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 150 de lucrări non-ştiinţifice. Realizările sale intelectuale şi creativitatea de care a dat dovadă au făcut ca numele lui să devină sinonim cu inteligenţa, genialitatea, potrivit Mediafax.
Iată ce credea fizicianul despre subiecte comune ca politica, bunul simţ sau motivaţia.
despre autoritate
"Natura ne arată doar coada leului, dar nu e niciun dubiu, în mintea mea, că leul face parte din ea, chiar dacă nu se poate dezvălui în faţa ochilor noştri pe de-a întregul, din cauza dimensiunilor sale uriaşe", i-a scris Einstein lui Heinrich Zangger, relatează Daily Mail.
despre scop
"Singurul mod de a scăpa de efectul corupător al laudelor este să continui să munceşti."
despre politică
"Sunt evreu după origini, elveţian după cetăţenie şi fiinţă umană după natură. O fiinţă umană care nu e ataşată în mod special de vreun stat sau vreo entitate naţională."
despre solitudine
"Sentimentele mele puternice de justiţie socială şi responsabilitate socială au contrastat întotdeauna, în mod ciudat, cu lipsa mea pronunţată de nevoie de contact cu alte fiinţe şi comunităţi umane. Sunt, într-adevăr, un călător singuratic şi nu am aparţinut niciodată ţării mele, casei male, prietenilor mei şi nici măcar familiei mele, cu întreaga inimă. În faţa tuturor acestor legături, nu am pierdut niciodată simţul distanţei şi nevoia de solitudine."
despre aspectul propriu
"Dacă aş începe să am grijă de felul în care arăt, nu aş mai fi eu însumi..."
despre motivaţie
"Idealurile care mi-au luminat calea şi care mi-au redat, de fiecare dată, curajul să înfrunt viaţa cu voioşie, au fost bunătatea, frumuseţea şi curajul. Scopul trivial al eforturilor umane, posesiunile, succesele exterioare, luxul, mi-au părut întotdeauna demne de dispreţ."
despre educaţie
"Scopul [educaţiei] este de a antrena indivizi care să acţioneze şi să gândească independent şi care, totuşi, să vadă în servirea comunităţii din care fac parte, principala lor problemă în viaţă."
despre motivaţie
"Niciun lucru de valoare nu se naşte din ambiţie sau dintr-un simplu simţ al datoriei. Mai degrabă, aceste lucruri apar din dragoste faţă de oameni şi faţă de lucruri obiective.