Vizită ISTORICĂ a unui suveran pontif în Irak. Agenda întrevederilor Papei Francisc, de la finalul acestei săptămâni
Papa Francisc va efectua, la finalul acestei săptămâni, o vizită istorică de trei zile în Irak pentru a încuraja fragila minoritate creştină să reziste, în pofida conflictului sângeros şi a vicisitudinii vieţii, şi pentru a întinde mâna islamului şiit. Va fi, practic, pentru prima dată când un papă se va afla în Irak. Pe de altă parte, vorbim despre prima călătorie în străinătate a suveranului pontif de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce a fost vaccinat anti-Covid.
Potrivit agendei vizitei oficiale, papa Francisc se va întâlni cu marele ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a unei părţi a lumii şiite, și reprezintă, de asemenea, o premieră pentru un suveran pontif. Întrevederea va avea loc la Najaf, la sud de capitala Bagdad.
În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creştină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populaţii de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război şi criză economică.
Programul papal este unul ambiţios în această călătorie istorică: până luni, suveranul pontif va merge la o catedrală îndoliată de o luare de ostatici în 2010 din Bagdad, în oraşul Ur – în deşertul sudic al Irakului, la Najaf şi în bisericile devastate de SI din Mosul (nord). Este vorba de aproape 1.650 de kilometri în total care urmează să fie parcurşi în principal pe calea aerului.
Comunitatea creştină din Irak este una dintre cele mai vechi şi mai diverse, formată în special din caldeeni – catolici -, armeni ortodocşi şi protestanţi, relatează G4Media.ro