MENIU

VIDEO Întrevedere CRUCIALĂ la Palatul Victoria: ministrului ucrainean de Externe s-a întâlnit cu premierul Ciucă

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a ajuns l-a București, unde s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi au discutat timp de două ore, la Palatul Victoria, despre situația războiului de la graniță, respectiv despre situația de securitate și militară din regiune. Dmitro Kuleba a venit la București la invitația șefului diplomației române, Bogdan Aurescu. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, anunță Guvernul.

În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.

"Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a  sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene", se arată în comunicatul citat.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina.

De asemenea, oficialul ucrainean se va întâlni și cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, pentru consultări politice.

Cei doi sunt așteptați să susțină declarații comune de presă de la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a transmis MAE. 

"Aștept cu nerăbdare să-i urez bun venit colegului și prietenului meu Dmitri Kuleba mâine dimineață, la București. România este alături de Ucraina", a scris Aurescu, joi, într-un mesaj pe Twitter.

Looking forward to welcome my colleague and friend @DmytroKuleba tomorrow morning in #Bucharest. Romania🇷🇴 stands with Ukraine🇺🇦.

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) April 21, 2022

Ministrul ucrainean de Externe vine la București după o vizită în Bulgaria. Referitor la această vizită, Kuleba a scris pe Twitter următorul mesaj: "Am vorbit cu omologul meu din Moldova Nicu Popescu. Am salutat interzicerea de către Moldova a panglicii Sf. Gheorghe și semnelor „V” și „Z”, folosite ca simboluri ale agresiunii ruse și crimelor de război din Ucraina. Am discutat, de asemenea, toate problemele importante ale cooperării bilaterale ucrainene-moldovenești", a scris Kuleba. 

Spoke with my Moldovan counterpart @nicupopescu. I welcomed Moldova’s ban on the ribbon of St. George and the signs ‘V’ and ‘Z’ used as symbols of Russian aggression and war crimes in Ukraine. We also discussed all important issues of the Ukrainian-Moldovan bilateral cooperation.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 21, 2022

Din informațiile existente, ministrul ucrainean de externe a ajuns luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes.