MENIU

Viteza legală: Cu câți km la oră pot intra șoferii în depășiri fără să fie sancționați. Un comișar șef face anunțul

Comisarul șef Alexandru Popa a oferit clarificări cu privire la toleranța legală pentru viteza de circulație, explicând că șoferii care depășesc limita legală cu până la nouă kilometri pe oră nu vor fi sancționați.

Cu ce viteză au voie șoferii să depășească celelalte mașini

 Conform legislației rutiere actuale, există o marjă de toleranță de 9 kilometri pe oră. Astfel, sancțiunile pentru viteză încep de la depășirea cu 10 kilometri pe oră a limitei legale.

„Legislația prevede o toleranță legală în cadrul căreia nu se aplică sancțiuni contravenționale. Depășirea vitezei legale cu până la 9 kilometri pe oră nu atrage sancțiuni, însă la depășirea cu 10 kilometri pe oră, șoferii vor fi amendați”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, în cadrul unei emisiuni televizate.

Comisarul șef a subliniat că sancționarea pentru depășirea vitezei se face gradual, în funcție de clasa de sancțiuni corespunzătoare vitezei cu care șoferul a fost prins circulând.

Modificări importante în Codul Rutier

Refuzul Testării cu Drugtestul sau Alcooltestul

Una dintre principalele modificări din Codul Rutier include măsuri stricte pentru șoferii care refuză testarea cu drugtestul. Aceștia riscă suspendarea permisului, iar pentru a-l recupera, trebuie să treacă printr-o evaluare medicală.

Sancțiuni pentru conducerea agresivă

Poliția are acum autoritatea de a emite amenzi bazate pe înregistrările video primite de la alți șoferi, în special pentru comportamentul agresiv la volan. Noile reglementări se aplică în mod special șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Polițiștii sunt obligați să testeze șoferii dacă:

În mașină sunt găsite băuturi alcoolice deschise sau substanțe psihoactive.
Șoferul a fost sancționat în ultimii trei ani pentru conducerea sub influența alcoolului.
Șoferul a fost condamnat în ultimii trei ani pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Alte schimbări în Codul Rutier

Testarea bicicliștilor și a utilizatorilor de trotinete electrice

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice sunt, de asemenea, supuși testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive, iar refuzul lor constituie contravenție și este sancționat corespunzător.

Reținerea permisului și imobilizarea mașinii

Poliția are dreptul de a reține permisul de conducere al șoferilor care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatelor de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). De asemenea, mașina șoferilor care refuză testarea poate fi imobilizată.

Retestarea și evaluarea medicală

Șoferii prinși cu o alcoolemie sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat au dreptul de a cere retestarea în termen de 15 minute. Restituirea permisului de conducere pentru șoferii prinși beți sau drogați la volan se va face doar după ce aceștia trec printr-o evaluare medicală.

Camere de supraveghere inteligente

Codul Rutier introduce, de asemenea, camere inteligente de supraveghere a traficului, menite să monitorizeze respectarea legii. Șoferii care încalcă regulile vor primi amenzile direct acasă.