Deficitul de Vitamina B12 cauzează grave probleme. Medicii trag un semnal de alarmă
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, benefică organismului. Ea joacă un rol important în procesul de poducere a celulelor roșii și ajută și la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.
Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele animale, cum ar fi carnea, peștele, ouălele și lactatele.
Din păcate, deficitul de vitamina B12 este foarte răspândit, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă. Acest lucru se întâmplă fie din cauza faptului că nu consumi suficiente alimente bogate în B12, fie din cauză că organismul tau nu o asimilează cum trebuie.
Oamenii care sunt predispuși la această condiție sunt persoanele în vârstă, oamenii care au suferit operații în care le-a fost înlăturată acea parte din intestin care absoarbe vitamina B12, diabeticii și persoanele care țin diete vegetariane foarte stricte.
Din păcate, simptomele lipsei de vitamina B12 pot apărea abia după foarte mult timp și, din acest motiv, diagnosticarea este dificilă. Uite care sunt simptomele care ar putea să te conducă la concluzia că ai deficiență de B12.
1. Piele palidă sau îngălbenită
Oamenii care au lipsă de B12 sunt adesea palizi sau au tenul ușor îngălbenit.
Acest lucru se întâmplă în momentul în care lipsa vitaminei B12 afectează în mod negativ producția de celule roșii.
Vitamina B12 joacă un rol foarte important în producerea ADN-uui care este necesar pentru generarea de celule roșii. Fără ea, procesul de construire a celulelor este incomplet, iar acestea nu se pot divide.
Acest fenomen cauzează un anumit tip de anemie, numită anemie megaloblastică, și este caracterizat prin producția foarte scăzută de celule roșii în măduva osoasă.
Pe scurt, unul dintre principalele simptome ale lipsei de vitamina B12 este paloarea.
2. Slăbiciunea și oboseala
Slăbiciunea și oboseala sunt simptomele comune ale deficienței de B12.
Ele apar din cauză că organismul nu are suficientă vitamina B12 pentru a produce celulele roșii, care transportă oxigenul prin corp.
Pentru oamenii mai avansați în vârstă, acesta este unul dinfactorii care generează un anumit tip de anemie autoimună.
Sintetizând, dacă suferi de lipsă de vitamina B12, corpul tău nu va putea produce suficiente celule roșii care să trasporte eficient oxigenul în corp, iar acest lucru te va face să te simți mereu obosit și foarte slăbit.
3. Senzația de înțepături și furnicături
Un simptom mai serios al lipsei îndelungate de B12 este reprezentat de leziunile nervilor.
Acest simptom poate apărea cu timpul, de vreme ce B12 contribuie la procesul metabolic de producere a unei substanțe gase, numită mielină.
Mielina se înconjoară de nervi, ca o formă de protecție și izolare.
Fără vitamina B12, mielina e produsă diferit, iar sitemul nervos nu este capabil să funcționeze eficient.
Această vitamină joacă un rol foarte important în procesul de producere a mielinei, care ajută la izolarea nervilor și este crucială pentru funcționarea sistemului nervos. Așadar, o simptomatologie comună este prezența unor senzații de întepături și furnicături.
4. Schimbări de mobilitate
Dacă nu este tratată, daunele sistemului nervos cauzate de lipsa de B12 pot afecta modul în care te miști și mergi. Se poate chiar să îți afecteze balansul și coordonarea, destabilizându-te.
Simptomul este mai adesea întâlnit la bătrâni, în cazul nediagnosticării la timp a lipsei de B12, înă nu este o regulă. Simptomul poate fi, de asemenea, prezent la tinerii care suferă de o deficință foare severă de vitamina B12.
5. Glosită și ulcer la gură
Glosita este un termen folosit pentru a descrie inflamația limbii.
Dacă suferi de această condiție, culoarea și forma limbii tale se schimbă, devenind mai roși și foare umflată. Este un simptom foarte dureros. Și nu numai că este foarte dureroasă, dar glosita poate afecta și modul în care mănânci sau vorbești.
În plus, persoanele care suferă de lipsă de B12 pot experimenta și alte simptome la nivelul cavității bucale, cum ar fi ulcerele, senzații de întepături și mâncărimi la nivelul limbii sau senzații de usturime în gură.
6. Tulburări de vedere
Un alt simptom al deficienței de B12 este vederea încețoșată și tulburată. Acest simptom poate apărea când netratarea lipsei de B12 afectează sistemul nervos, păgubind un nerv optic care are legătură cu vederea.
Deși este alarmantă, tulburarea de vedere poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate în B12.
Totuși, tulburarea de vedere este un simptom mai rar întâlnit în cazul lipsei de B12.
7. Schimbări de dispoziție
Oamenii cu deficiență de B12 se plâng că au schimbări de dispoziție.
De fapt, nivelul scăzut de B12 a fost asociat cu afecțiuni ale creierului și a stării de dispoziție, care poate cauza depresia și demnța.
Dacă aveți lipsă de B12, puteți recurge la suplimente pentru a vă îmbunătăți starea de spirit. În orice caz, aceste suplimente nu țin loc de tratamentele medicale în cazul depresiei sau demenței.
8. Temperatură ridicată
Un simptom foarte rar, dar totuși întâlnit, este temperatura ridicată. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12.
În orice caz, trebuie să reținem că febra este mai adesea asociată cu alte tipuri de boli, nu cu deficiența de B12.
În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate maifesta în diverse moduri, făgând procesul de diagnosticare să fie anevoios. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discuți cu un medic.
Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.
Sursa: elle.ro