MENIU

Visul Giorgiei Meloni de a scăpa de migranți s-a prăbușit, din cauza unei decizii a Tribunalului din Roma. Solicitanții de azil se întorc în Italia

Giorgia Meloni. Foto: Profimedia

 Tribunalul din Roma a refuzat să valideze reținerea a 12 migranți într-un centru din Gjader, Albania, stabilind că aceștia trebuie să se întoarcă în Italia. Această decizie vine ca o lovitură pentru protocolul Italia-Albania în ceea ce privește migranții, pus la cale de Giorgia Meloni.

Tribunalul din Roma a pus o piedică protocolului Italia-Albania, inițiativă susținută de premierul Giorgia Meloni, prin refuzul de a valida reținerea a 12 migranți într-un centru din Gjader, Albania. Migranții, provenind din Bangladesh și Egipt, urmează să fie readuși în Italia, conform hotărârii instanței.

Acești migranți fac parte dintr-un grup de 16 persoane salvate de nava italiană Libra și transportate în Albania, conform unui protocol încheiat anul trecut între Italia și Albania. Dintre acești 16 migranți, patru - doi minori și două persoane vulnerabile - au fost deja readuși în Italia.

Decizia judecătorului din Roma a fost luată la scurt timp după ce autoritățile locale au dispus detenția migranților în centrul din Gjader, pe 17 octombrie. Tribunalul a avut la dispoziție 48 de ore pentru a evalua legalitatea măsurii, însă Comisiile teritoriale au respins cererea de azil a acestor migranți.

Un autobuz asemănător celui utilizat pentru transportul migranților din centrul portuar Shengjin către Gjader a fost deja trimis în Albania pentru a-i prelua.

Deciziile judiciare subliniază faptul că, deși Bangladesh este catalogat ca o țară sigură, există excepții pentru anumite categorii de indivizi, inclusiv membri ai comunității LGBTQ+, victime ale violenței de gen, minorități etnice și religioase, dar și persoane acuzate de crime politice. Conform directivei europene 2013/32, acești factori trebuie luați în considerare în evaluarea siguranței unei țări de origine.

Scandal în Parlament. Deputaţii AUR au părăsit şedinţa de plen, în semn de protest faţă de scoaterea partidului de pe buletinele de vot

Reacția guvernului Meloni

În cadrul ședinței programată pentru luni, 21 octombrie, la ora 18.00, Consiliul de Miniștri va analiza un nou decret care ar putea contrazice deciziile Curții Europene și ale magistraților italieni. Acest act normativ urmărește actualizarea listei țărilor considerate sigure, parte a unei strategii menite să reglementeze mai riguros fluxul de migranți din Albania, scrie publicația Fanpage.it.
 
Criza a izbucnit vineri, când Tribunalul din Roma a emis mai multe ordonanțe care au invalidat detenția migranților transferați în Albania. În baza acordului încheiat cu guvernul albanez, Italia a construit două centre pentru migranți în Albania, însă, după câteva zile, cei 12 migranți au fost readuși în Italia, scrie StiriDiaspora.
 
Guvernul Meloni a criticat sistemul judiciar, acuzându-l de politizare și de obstrucționarea politicilor executive. 
 
Cu toate acestea, judecătorii și-au bazat decizia pe hotărârea Curții Europene de Justiție, care subliniază că o țară poate fi considerată sigură doar dacă este sigură pentru toate minoritățile și în toate regiunile sale.
 
Conflictul dintre guvernul Meloni și instanțele de judecată rămâne deschis, iar evoluțiile din ședința Consiliului de Miniștri de astăzi ar putea escalada tensiunile și mai mult.
 
Eugen Tomac salută rezultatul referendumului din Republica Moldova: „Rusia nu și-a atins obiectivul!”