MENIU

Ministerul Sănătății: 16 persoane infectate cu virusul West Nile. Şase au decedat

Ministerul Sănătății informează că, în perioada 9 mai - 30 august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile. Dintre cele 16 persoane infectate cu virusul virus West Nile, șase au decedat: trei la București și câte una la Buzău, Brăila, Olt.

Șase români au fost răpuși în sezonul 2017 (9 mai - 30 august) de complicațiile ivite în urma infecției cu virusul West Nile, produs de înțepătura de țânțar, potrivit Ministerului Sănătăţii. 

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în sezonul 2017 (09.05.2017 – 30.08.2017) au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, dintre care 6 au decedat (Brăila, Bucureşti, Buzău,Olt), dintre care 6 decese (Bucuresti – 3, Buzau – 1, Braila – 1, Olt – 1).

Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea:

București – 3 cazuri,

Buzău – 1 caz,

Brăila – 1 caz,

Constanța – 1 caz,

Galați – 1 caz,

Giurgiu – 2 cazuri,

Ialomița – 1 caz,

Ilfov – 2 cazuri,

Olt – 1 caz,

Sibiu – 1 caz,

Vrancea – 2 cazuri

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.  

Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie: să evitaţi expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să evitaţi zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc) să utilizaţi substanţe chimice repelente de ţanţari; să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție etc); să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărtaţi recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

"Recomandăm populației ca la primele semne de boală (febră, dureri de cap, tulburări de vedere - disconfort vizual la lumină, dureri de corp, greață, vomă, erupție cutanată pe fața anterioară şi posterioară a toracelui și abdomenului) să se prezinte la medicul de familie sau la SCBI. Pentru localitățile aflate de-a lungul litoralului și riverane Dunării, s-au înaintat adrese încă de la începutul sezonului cald privind efectuarea de acțiuni de dezinsecție în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălți, canale de irigații etc.", potrivit Ministerului Sănătăţii. 

.

Mai multe articole despre:
virus virus West Nile west nile simptome