MENIU

Virgil Popescu a decis! Ministrul Energiei, ANUNȚ despre plata salariilor minerilor din Valea Jiului

Virgil Popescu, ministrul Energiei Foto: Facebook.com

Criza din Valea Jiului a fost dezamorsată! Virgil Popescu a anunțat, după întâlnirea de vineri cu reprezentanţii minerilor, că s-a adoptat o Ordonanță de Urgență ce  va permite plata salariilor pentru următoarele trei luni. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, și-a depus mandatul din funcție după discuțiile de la București cu ministrul Energiei. Virgil Popescu a anunțat și că poartă discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene pentru continuarea restructurării și a repunerii în circuitul economic al CEH. Ministrul a asigurat că „nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”. După anunțul ministrului că săptămâna viitoare vor fi virate salariile, minerii de la Livezeni , blocați în subteran, au încetat protestul. 

 

Soluția pe termen scurt pentru situația minerilor din Valea Jiului găsită de ministrul energiei, Virgil Popescu, este OUG careva permite plata salariilor pentru următoarele trei luni. Actul normativ a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Normele metodologice vor fi publicate la începutul săptămânii viitoare, a mai anunțat ministrul Virgil Popescu. 

După anunțul ministrului, cei aproximativ 100 de mineri de la Livezeni care s-au blocat în subteran, vineri, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante şi din solidaritate cu ortacii din Lupeni, au încetat protestul.

Ministrul Virgil Popescu a avertizat însă că este nevoie de soluţii pe termen lung.

„Astăzi am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim - ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran. Avem soluţii, care să rezolve problemele pe termen scurt”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Virgil Popescu, după întâlnirea cu reprezentanții minerilor și ai CEH.

„Am adoptat deja ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a precizat Virgil Popescu.

„Dincolo de soluţiile pe termen scurt, avem nevoie şi de un plan pe termen lung. Aşa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluţie pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuţii cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuţiile dintre experţi de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenţei, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producţia pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a mai scris Popescu. 
 
Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie în urma discuţiilor purate vineri cu ministrul Energiei Virgil Popescu. Roşu s-a declarat ”vinovat” pentru că minerii nu şi-au primit drepturile salariale şi alte plăţi restante.

DEMISIE la vârful Complexului Energetic Hunedoara în urma protestelor minerilor. DECIZIA Ministerului Energiei pentru plata salariilor restante

Sute de mineri din Valea Jiului s-au adunat în curtea Minei Lupeni unde aproximativ o sută de mineri sunt blocaţi în subteran. Angajaţii de la alte mine din zonă au venit să îi susţină pe cei din subteran. Şi la Vulcan, minerii s-au adunat în curtea minei. 

Cinci mineri de la Lupeni, duși la spital. UNUL se află în stare gravă

După aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, România a decis reducerea drastică a subvențiilor pentru sectorul minier, care funcționa cu mari pierderi financiare, iar producția a scăzut de la 22 de milioane de tone în 1992, la 600.000 de tone în 2019. Din cele 15 mine de cărbune care existau în Valea Jiului până în 1989, doar patru mai funcționează și astăzi. Astfel că dintre cei 54.000 de mineri care lucrau în Valea Jiului în 1990, au mai rămas doar până în 5.000 până astăzi. Până în iulie acest an ar trebui închisă mina de la Livezeni. 

Speranțele minerilor la 30 de ani de la Revoluție. Cum trăiesc ortacii care au mai rămas în Valea Jiului

Până în 2030 ar trebui să fie închise toate minele, potrivit planului pentru protecția climei și a energiei regenerabile. Anul trecut, 109,17 milioane lei au fost destinate Complexului Energetic Hunedoara, iar 29 milioane lei pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, ajutoare de stat suportate integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri aprobat pe anul 2020.

Mai mult de jumătate din statele membre UE au anunțat deja că vor renunța la energia pe bază de cărbune până în 2030.