Virgil Păunescu, despre stadiul în care se află vaccinul românesc anti-Covid: "Mergem mai încet, dar mergem înainte"
În vreme ce peste 172 de țări au aderat la programul COVAX - conform unui anunț al OMS făcut la finalul lunii august - de dezvoltare a unui vaccin anti-COVID-19 care să asigure o distribuire echitabilă a acestuia la nivelul statelor lumii afectate de pandemia de coronavirus, România face și ea eforturi de a dezvolta un astfel de vaccin prin intermediul Institutului OncoGen de la Timișoara. Directorul institutului, Virgil Păunescu, a afirmat, astăzi, că lucrul la vaccinul românesc anti-Covid "nu este într-o fază foarte avansată", asta și din cauza faptului că se lucrează cu tehnologie complet nouă si reactivi produși la comandă, scrie Ziare.com.
"Nu este într-o fază foarte avansată, dar lucram la el. Mergem mai încet, dar mergem înainte. Asta pentru că tehnologia pe care o folosim noi este una complet nouă și toate instrumentele de măsurare, toți reactivii cu care lucrăm trebuie produși la comandă, iar asta ia timp. Pe de altă parte, am avea nevoie și de o finanțare mai consistentă. Până în momentul de față, am primit sprijin din partea autorităților prin Ministerul Educației și Cercetării, prin Ministerul Apărării, prin Institutul Cantacuzino, unde am găsit cel mai important lucru de care aveam nevoie, un colectiv care să înțeleagă ce facem noi și în ce constă aceasta tehnologie (....) care este derivată din vaccinul personalizat în cancer și ea dezvoltă imunitate bazată pe limfocite T citotoxice și, foarte puțin sau deloc, pe anticorpi", a afirmat directorul Institutului OncoGen Timișoara.
Profesorul Virgil Păunescu, cercetător și imunolog la Institutul OncoGen, susține că și-a administrat singur vaccinul și reiterează că administrarea acestuia pe cale intranazală, în locul tradiționalelor injecții intramusculare, ar fi un avantaj în lupta cu acest nou virus.
"Eu m-am vaccinat, am limfocite T specifice peptidelor virale cu care m-am vaccinat, dar nu am anticorpi. Probabil anticorpii sunt, dar la nivel local", a arătat Păunescu.
Cât privește reacțiile pe care le-a avut după ce și-a administrat vaccinul, acesta a spus: "Reacțiile au fost cele specifice unei vaccinari - dureri musculare, dureri articulare, o stare pre-gripală. Au durat câteva zile și cred că au fost din cauza faptului că noi, folosind o tehnologie total nouă, am bâjbâit un pic cu dozele și cred că mi-am administrat o doză prea mare. Dozele pe care le preconizăm acum în studii sunt cam de 10 ori mai mici decât cea pe care mi-am administrat-o eu. În condițiile astea, dacă vor exista, reacțiile vor fi mult mai reduse".