MENIU

Virgil Guran, la România în realitate: "Există cel puțin trei factori care au dus la întârzierea publicării normelor metodologice privind începerea școlilor, precum și achiziția de tablete"

Virgil Guran, la România în realitate:

Consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Virgil Guran, a declarat, astăzi, în emisiunea "România în realitatea", moderată de Marilena Mititelu, că există cel puțin trei factori vinovați de întârzierile din ultima perioadă, atât în ceea ce privește publicarea normelor metodologice privind începerea școlilor în 14 septembrie, cât și legat de achizițiile de tablete necesare învățământlui online. 

"Normele privind reîntaorcerea copiilor în bănci -începând de mâine vor fi făcute publice. (...) Birocrația a fost de vină (pentru faptul că acestea nu au fost gata mai repede -n.r.), mai exact faptul că funcționarii cred că fiind acolo, să semneze niște hârtii, pot să tergifereze niște lucruri, țin documente la sertar. Este o delăsare...", a spus liberalul, menționând că toate hotărârile pe care Guvernul a încercat să le ia în ultima perioadă prin OUG, au  fost blochate în Paralmentul. "Până nu vom avea o majoritate confortabilă, nu putem face nimic", a adăugat el.

În ceea ce privește achiziția de tablele necesare copiilor în situația în care va trebui să se regurgă, cel mai probabil, și la varianta de învățământ online, Virgil Guran a spus că "legea privind achizițiile publice este proastă" și le-a pus, practic, bețe în roate pentru a duce la bun-sfârșit procesul de achiziție al acestora. În plus, spune consilierul de stat, firmele care participă la astfel de licitație și ajung să câștige "nu sunt în stare să-și ducă la îndeplinire proiectele".

"Așa cum a spus și premierul, mâine va aparea ordinul (privind noile norme în școli - n.r.)", a declarat Virgil Guran.

În ceea ce privește anunțul făcut, astăzi, de primarul general al Capitalei, Gabriela Fire, potrivit căreia Primăria Bucureștiului, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), va asigura testarea anti-CoVID a celor 17.000 de cadre didactice (dacă aceștia își doresc să facă testul coronavirus), dar și a elevilor, la cel mai mic simptom, liberalul a răspuns: "D-na Firea știe să-și facă imagine, să dea din gură frumos, dovadă că este o fostă jurnalistă. Pentru asta o apreciez, dar ca primar...."

Cât privește posibilele cazuri de copiii care vor prezenta simptome specifice COVID-19 în școli, odată ciu începerea cursurilor, acesta a precizat că procedura este simplă: "DSP va analiza și va stabili dacă este cazul de internare sau nu, iar asta se va întâmpla după ce apar simptome. Nu e la latitudinea mea, nici a primarului sau a altcuiva (dacă un copil va fi internat sau nu - n.r.)".

 

Mai multe articole despre:
virgil guran