Ce i-a promis Viorica Dăncilă lui Timmermans despre OUG care va arunca justiția în aer
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că va răspunde, până la finalul acestei săptămânii scrisorii sale din 24 ianuarie în care îşi exprima îngrijorări despre o OUG privind recursul în anulare.
Premierul României, Viorica Dăncilă, a promis că va transmite un răspuns la scrisoarea cu îngrijorările lui Timmermans până la sfârşitul acestei săptămâni, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
„1) Prim-vicepreşedintele şi premierul Viorica Dăncilă au avut o discuţie constructivă şi sinceră. Prim-vicepreşedintele a reiterat îngrijorările şi recomandările Comisiei cu privire la România. 2) Atât premierul şi prim-vicepreşedintele au fost de acord să reînceapă un dialog referitor la implementarea recomandărilor din MCV. 3) Comisia aşteaptă răspunsul la scrisoarea trimisă de prim-vicepreşedinte pe 24 ianuarie. Premierul a promis că acest răspuns va fi transmis până la sfârşitul acestei săptămâni", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, citat de Mediafax.
Viorica Dăncilă a primit un feedback negativ și de la Donald Tusk pe același subiect al Ordonanței care va permite recursul în anulare la toate sentințele definitive din ultimii patru ani.
Ce conține scrisoarea lui Frans Timmermans
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene face referire la o scrisoare trimisă pe 24 ianuarie premierului Viorica Dăncilă. Timmermans scria atunci despre Ordonanța anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader și confirmată de Viorica Dăncilă, în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv din 2014 și până acum de către completuri de judecată ale ÎCCJ declarate nelegal constituite să poată face contestație în anulare.
"Comisia urmărește îndeaproape discuțiile din România privind posibilă ordonanța de urgență pe măsuri extraordinare de apel, că urmare a două decizii ale Curții Constituționale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecători în raportul MCV.
Prim-vicepreședintele Timmermans a transmis îngrijorările Comisiei și a cerut lămuriri în cadrul unei scrisori adresate premierului român Vioricăi Dăncilă pe 24 ianuarie.
Amintim și că președintele Juncker s-a exprimat extrem de clar în ce privește posibilitatea adoptării unei amnistii în timpul vizitei sale recente la București. Așa cum Comisia a spus în repetate rânduri, este esențial că România să revină pe drumul combaterii corupției pentru a asigură independența judiciară și a evită și alți păși înapoi", spunea la acel moment un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o declarație pentru Ziare.com.
Ce spune Viorica Dăncilă despre dialogul cu Timmermans
Guvernul a anunţat, într-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă a avut discuţii, joi la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, în care şeful Executivului „a dat asigurări că Guvernul României va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei, însă, în egală măsură, va acţiona pentru ca cetăţenii români să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul faţă de valorile comune, faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, faţă de statul de drept".
Prim-ministrul român a avut o întrevedere şi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk care i-a transmis Vioricăi Dăncilă că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat.