MENIU

Viorel Micula: Vom cere statului român alți bani pentru pierderile acumulate din cauza procesului

<p>Viorel Micula: Vom cere statului rom&acirc;n alți bani pentru pierderile acumulate din cauza procesului</p>

Omul de afaceri, Viorel Micula, a afirmat, vineri seară, la Realitatea TV, că din cauza procesului, privind recuperarea banilor datorați de statul român, care a durat nouă ani, au fost acumulate alte pierderi masive pentru care, atât el, cât și fratele său, Ioan Micula, se vor face nevoiți să intenteze un nou proces statului român.

"Din păcate, la toate întâlnirile pe care le-am avut, pentru că în ultimii zece ani am informat cu orice ocazie posibilă, inclusiv prin intermediul ambasadei Suediei, despre problemele și despre evaziunea fiscală din România. Nu am primit niciun fel de suport. Datorită faptul că de la începutul acestui proces, care a durat nouă ani de zile, sigur că ni s-au adunat și alte pierderi, care ni s-au produs în această perioadă. Aceste pierderi, la ora actuală, ele vor face parte dintr-un alt proces și atunci vom fi nevoiți să cerem statului român alți bani. Din păcate, pentru că statul român întârzie să plătească acești bani, noi suntem puși într-o situație foarte neplăcută. Ni s-au blocat conturile, angajații noștri nu și-au primit salariile și 28.000 de oameni suferă, din niște cauze pe care nu le înțeleg. Am făcut foarte mult bine acestei zone unde ne-am născut și, în același timp, României", a afirmat Viorel Micula. 

În acest sens, omul de afaceri a subliniat faptul că este printre puținii investitori români care a plătit statului român peste 1 miliard de euro din taxe și impozite și că a investit pentru 2,5 miliarde de euro.

"Ceea ce nu știe decât foarte puțină lume este că sumele pe care le-am pierdut noi sunt sume de peste 1 miliard de euro. Din păcate pentru noi și din fericire pentru statul român, am reușit să câștigăm în jur de 250 de milioane de dolari. Am încercat să negociem cu statul român, cu cele mai bune intenții, pentru că intenția mea și a fratelui meu și a celorlalți colegi ai noștri care am făcut aceste investiții sunt intenții extrem de bune. Noi dorim ca acești angajați care lucrează în aceste companii, sunt peste 28.000 de oameni, să poată să își ducă mai departe viața. Cu atât mai mult cu cât suntem printre puținii investitori români care am plătit, în această perioadă, statului român peste 1 miliard de euro din taxe și impozite și am investit pentru 2,5 miliarde de euro în România", a explicat Micula.

Întrebat dacă a fost de acord cu acțiunea de compensare, în contextul în care se vorbește și de datoria sa deținută la bugetul de stat, omul de afaceri a răspuns:

"Noi am avut niște tăieri de datorii ale investițiilor în zonele defavorizate, pe care le-am câștigat, o pagubă care ne-a fost alocată de Tribunalul de la Washington. Această sumă, care este o sumă importantă, are și penalități care depășesc 20 de milioane de dolari pe an. Faptul că nu sunt plătiți la timp, poartă o nouă pagubă pe care cineva trebuie să o plătească. Datorită evaziunii fiscale foarte mari, în domeniul panificației și în mod special în cel al alcoolului, am acumulat pierderi și pagube și taxe pe care nu le-am putut acoperi în totalitatea lor. (...) Probabil că cineva este foarte interesat ca să mențină acestă situație, să îi scoată pe producătorii legali, care plătesc taxe și care lucrează cinstiti în România, să îi scoată din joc pentru că alții au alte interese. (...) Cea mai mare problemă în cazul nostru este că suntem obligați, în cazul în care nu reușim să avem o înțelegere corectă cu statul român, să cerem toate investițiile pe care le-am făcut în România, de peste 2,5 miliarde de euro, aproximativ 2,6 miliarde de euro. Gândiți-vă că acest lucru va fi extrem de neplăcut pentru statul român. De ce să sufere poporul român?", a adăugat omul de afaceri.

Pe de altă parte, Viorel Micula a reclamat faptul că nu a reușit să aibă un dialog cu nimeni, în acestă chestiune, și că, deși a insistat, nu a reușit să aibă o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.

"Am tot respectul pentru doamna ministru. Am auzit lucruri bune despre dânsa. Nu pot decât să regret faptul că niciodată, deși am insistat, să avem o întâlnire cu doamna ministru, cu domnul prim-ministru, să îi explicăm cu bună-credință ceva extrem de neplăcut, care se întâmplă în România. Din păcate, nu avem niciun dialog cu nimeni,  nimeni nu discută cu noi",