MENIU

Violul din Giurgiu: După doi ani şi jumătate, cei şapte bărbaţi au fost trimişi în judecată

<p>Violul din Giurgiu: După doi ani şi jumătate, cei şapte bărbaţi au fost trimişi &icirc;n judecată</p>

Doi ani şi jumătate. Atât le-au trebuit procurorilor de la Giurgiu să finalizeze dosarul minorei de 14 ani, violată de şapte bărbaţi. Şi abia după ce cazul a apărut la televizor cei şapte au fost trimişi în judecată. Până acum, violatorii au fost liberi, la doi paşi de victima lor. Liberi vor rămâne şi până la finalul procesului, care se anunţă de lungă durată.

Timp de doi ani şi jumătate, dosarul s-a plimbat între parchetul de pe lângă judecătorie Bolintin Vale şi parchetul de pe lângă tribunalul Giurgiu. Procurorii giurgiuveni spun că speţa a avut un traseu anevoios din cauza unor chichiţe procedurale. Interesant este că de în dată ce cazul a fost mediatizat ancheta a şi fost finalizată şi trimisă în judecată.

De fapt, în prima fază procurorii s-au împiedicat în noutăţile codurilor penale intrate în vigoare în 2014. Ancheta a evoluat apoi în paşi de melc, până ce cazul a apărut în presă. Împinşi de la spate, procurorii au finalizat dosarul, la o săptămână de la mediatizare.

Astfel, abia dupa ce opinia publică s-a revoltat. CSM a sesizat inspecţia judiciară, iar acum se fac verificări pentru a se stabili cum a fost posibil ca cei şapte suspecţi să stea în arest doar 24 de ore şi apoi să se plimbe liniştiţi în aceeaşi comună în care locuieşte şi fata care ar fi vitima lor.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare susţin că ei pot demara controale doar după o sesizare a Ministerului Jusitiţiei, a Parchetului General sau după ce un caz apare în presă. Inspecţia are la dispoziţie teoretic 45 de zile pentru verificări prealabile şi alte 60 de zile să stabilească dacă magistraţii care i-au lăsat în libertate pe cei acuzaţi de viol au comis abateri disciplinare.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei şapte de tineri riscă până la 7 ani de închisoare.