Violenţa asupra femeilor costă România 10 miliarde euro anual, adică 6% din PIB
România se situează pe locul şapte în topul european al cheltuielilor cauzate de discriminare şi violenţă întocmit de Institutul European pentru Egalitate de Gen (IEEG), care estimează, că UE are costuri economice de 258 miliarde de euro anual pentru violenţa asupra femeilor.
La nivelul Uniunii Europene, costurile violenţei domestice împotriva femeilor se ridică anual la 109,1 miliarde de euro, costul total al violenţei domestice la 122,2 miliarde euro, costul violenţei de gen împotriva femeilor la 225,8 miliarde euro, iar costul total al violenţei de gen, la 258,7 miliarde euro. 13,1 miliarde euro reprezintă costul violenţei domestice împotriva copiilor şi a bărbaţilor.
Pe primele locuri se află: Germania (41,2 mld. euro – costul violenţei de gen), Franţa (33,5 mld. euro), Marea Britanie (32,5), Italia (30,4), Spania ( 24), Polonia (19,7), România (10,3).
Costul violenţei domestice împotriva femeilor a fost, în România, de 4.3 miliarde euro, acela al violenţei domestice, de 4,8 miliarde euro şi costul violenţei de gen împotriva femeilor, 8,99 miliarde euro. În concluzie, 0,5 miliarde euro sunt costul violenţei domestice împotriva copiilor şi bărbaţilor.
După România, în top se află Olanda (8,6 mld. euro pentru costurile violenţei de gen), Grecia (cu 5,7), Belgia (5,68), Portugalia (5,4), Cehia (5,3), Ungaria (5,09), Austria (4,3), Bulgaria (3,70, Danemarca (2,80, Slovacia (2,77), Finlanda (2,76). Potrivit IEEG, Europa nu mai tolerează violenţa de gen şi nu se rezumă doar la sancţiuni legislative, ci şi la costuri economice pentru combaterea şi prevenirea violenţei domestice şi de gen.
”Institutul European pentru Egalitate de Gen a estimat în ultimul său raport costurile economice generate în UE la peste 258 de miliarde de euro. Dintre acestea 10,3 miliarde de euro reprezintă costurile violenţei de gen din România”, a declarat deputatul Andreea Paul.
Valorile anunţate iau în calcul cheltuielile din cauza pierderii productivităţii muncii raportată la absenţele de la locul de muncă sau zilele în care victima a fost în incapacitate de a realiza activităţi normale, precum şi banii pierduţi de angajat şi angajator, cheltuielile cu sănătatea, actele de justiţie, cheltuielile de asistenţă socială şi cheltuielile conexe, inclusiv acelea legate de consilierea impactului emoţional şi psihologic.
În România violenţa domestică se află între primele 30 de cauze de deces la femei, dintr-un total de 51 de cauze- fenomen monitorizate de Ministerul Sănătăţii (MS). În cazul bărbaţilor, potrivit unui raport al MS, violenţa domestică nu se evidenţiază ca şi cauză de deces.
Jumătate din cele 10,3 miliarde de euro costuri estimate în România sunt cauzate de violenţa domestică împotriva femeilor, iar restul reprezintă costuri ale violenţei de gen şi discriminării în spaţiul public. Practic, cheltuielile cu violenţa de gen reprezintă peste 6,4% din PIB în România, în timp ce la nivelul UE se ridică la 1,7% din PIB.