MENIU

"Vine criza financiară care va mătura tot". Datoriile țărilor au atins un nou record

<p>Boom-ul economic a găurit buzunarele rom&acirc;nilor</p>

Nivelul global al datoriilor a atins un nou record în al treilea trimestru al anului trecut, urcând până la valoarea de 233 trilioane dolari. Tot mai multe voci din rândul specialiștilor economici spun că există premisele pentru o nouă criză economică devastatoare.

Toată lumea trăiește pe datorie, nu doar persoanele fizice și corporațiile, ci și statele. Iar aceste datorii cresc exponențial de la o lună la alta.

Potrivit celui mai recent raport realizat de un institut din Washington, Institute of International Finance (IIF), nivelul datoriilor cumulate la nivel mondial a crescut cu 16 trilioane de dolari în doar trei luni, până la valoarea de 233 trilioane dolari, potrivit CNBC.

Raportul a inclus atât datoriile guvernamentale, cât și cele domestice sau corporatiste. Analiștii remarcă o creștere economică robustă în ultimul an, la nivel global, însă remarcă escaladarea raportului dintre datorii și evoluția PIB-ului.

Dintre toate economiile emergente, China deține partea leului în materie de datorii: acestea au crescut cu două puncte procentuale anul trecut până la cota de 294% din PIB-ul țării.

Miliardarul american Jim Rogers, unul dintre cei mai prolifici investitori din lume, anunţă începutul unei noi crize globale, "cea mai mare pe care o va prinde în timpul vieţii, scrie Business Insider. Miliardarul american s-a mutat în Asia.

Jim Rogers susţine că viitoarea prăbuşire financiară ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an sau anul viitor.

”Este interesant, pentru că lucrurile pleacă de unde nu te uiţi. În 2007 Islanda a dat faliment. Şi oamenii au spus ”Islanda? Este asta o ţară? Are măcar o piaţă?” Apoi a dat faliment Irlanda. Apoi Bear Stearns şi Lehman Brothers. Şi lucrurile au spiralat. Mereu se întâmplă când nu te uiţi.

Ar putea fi orice. Ar putea fi un fond de pensii din SUA care dă faliment. Ar putea fi o ţară pe care nu o urmărim. Ar putea fi răboi – deşi este foarte puţin probabil. Criza va fi cea mai mare pe care am prins-o vreodată”.

După criza financiară din 2008, „procesul de reducere a nivelului îndatorării nu s-a produs cu adevărat", se arată în raportul trimestrial al BIS, potrivit La Tribune.

O înăsprire a politicilor monetare, potenţiale crize în China şi Italia, dezechilibre pronunţate la nivelul comerţului mondial şi populismul, acestea sunt doar câteva dintre potenţialele surse ale unei viitoare crize financiare în viziunea celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank. La rândul ei, BIS, Banca Reglementelor Internaţionale, banca centrală a băncilor centrale, avertizează cu privire la nivelul crescut de îndatorare şi dobânzile ultramici.

În cadrul unui raport recent Deutsche Bank avertizează că „există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme".