MENIU

Viktor Orban denunță politica antirusească a Europei. Alianța cu Rusia care dă fiori României

Putin în vizită Orban

Premierul ungar Viktor Orban a criticat, după discuțiile de joi cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce el consideră a fi „moda politicilor anti-rusești" din multe țări europene, care blochează relații economice mai strânse cu Rusia.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, după discuțiile de joi cu președintele rus Vladimir Putin, că speră într-o îmbunătățire a relațiilor dintre Moscova și Uniunea Europeană.

La o conferință de presă la Budapesta, Orban a criticat ceea ce el consideră a fi „moda politicilor anti-rusești" din multe țări europene, care blochează relații economice mai strânse cu Rusia.

„Schimbările din ultimul timp crează condiții mult mai favorabile pentru o apropiere între Rusia și UE", a mai declarat Orban, o aluzie la noua administrație americană și declarațiile pro-Putin ale președintelui Donald Trump din timpul campaniei electorale.

A fost prima vizită de stat a liderului de la Moscova după alegerile din Statele Unite. La finalul întrevederii, prim-ministrul ungar a pledat pentru dezvoltarea unor „relații durabile și echilibrate între UE și Rusia". O normalizare a relației cu Rusia este o precondiție a păcii în Europa, consideră Viktor Orban. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a dat asigurări că Ungaria este un partener „stabil și de încredere" al Moscovei.

„Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră, dar lumea se află într-un proces de reașezare și credem că această transformare va duce la îmbunătățirea relațiilor dintre UE și Rusia. Totuși, în partea occidentală a continentului european politica anti-rusească este foarte la modă", a spus Viktor Orban.

Premierul ungar a adăugat că tocmai din cauza acestui sentiment anti-rusesc din Vest Ungaria și Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-și proteja relațiile comerciale. Acest lucru nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două țări, notează Agerpres, citând agențiile MTI și EFE.

Mai multe articole despre:
Viktor Orban Vladimir Putin