MENIU

Viktor Orban, aplaudat la scenă deschisă de PUTIN pentru deciziile iliberale din UE - Ungaria rămâne fără bani europeni

Viktor Orban, aplaudat la scenă deschisă de PUTIN Foto: Profi Media

Premierul Ungariei - Viktor Orban este lăudat de Vladimir Putin pentru măsurile iliberale în cadrul Uniunii Europene, legate de poziția privind gazele rusești și sancțiunile luate împotriva războiului din Ucraina.

Kremlinul anunță că apreciază „pozițiile suverane” ale Ungariei în interiorul UE. Kremlinul a transmis luni că salută faptul că Ungaria a adoptat „poziții suverane” în multe chestiuni din cadrul Uniunii Europene, în timp ce se implică în disputa de finanțare de 7,5 miliarde de euro dintre Budapesta și Bruxelles, potrivit Reuters.

Într-o teleconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește evoluțiile legate de Ungaria, după ce, în weekend, Comisia Europeană a recomandat suspendarea unor finanțări către Budapesta din cauza corupției din această țară.

Bruxelles a propus suspendarea a circa 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din cauza încălcării principiilor statului de drept.

Anunțul Comisiei vine după ce Parlamentul European condamnă ”eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” a de a submina valorile europene și solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7. În rezoluția PE, în Ungaria nu mai este o „democrație deplină”.

Deciziile Bruxelles vin după ce Orban a făcut opinie separată în cazul sancțiunilor decise de statele membre împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Ungaria a ales să nu se solidarizeze cu celelalte state europene în privința opririi alimentării cu gaze rusești și a sancțiunilor economice pentru războiul din Ucraina.

Orban a fost în vizită la Moscova pentru a parafa o intelegre separată pentru gaze și a participat la funeraliile fostului lider sovietic - Mihail Gorbaciov.