MENIU

Viktor Orban a RĂBUFNIT, după ce energia se scumpește în Ungaria: UE și-a tras un glonț în PLĂMÂNI

Premierul ungar Viktor Orban a lansat, vineri, un nou atac la adresa Uniunii Europene, după sancțiunile economice impuse împotriva Rusiei, în special asupra sectorului energetic. Orban a aperciat că UE  „și-a tras un glonț în plămâni", iar dacă sancțiunile nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană.

„Inițial, am crezut că ne-am tras doar un glonț în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer", a declarat Orban, într-un interviu acordat postului public de radio, citat de Reuters.

Orban a spus că Ucraina are nevoie de ajutor, dar că liderii europeni ar trebui să își reconsidere strategia, deoarece sancțiunile au provocat daune de amploare economiei europene fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul care durează de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

„Sancțiunile nu ajută Ucraina, însă sunt rele pentru economia europeană și, dacă vor continua așa, vor ucide economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat", a spus Orban.

„Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii recunosc că au făcut un calcul greșit, că politica de sancțiuni s-a bazat pe ipoteze greșite și că trebuie schimbată", a continuat el.

Nemulțumirea liderului de la Budapesta este legată de faptul că miercuri guvernulu a luat o serie de măsuri privind regimul de plafonare a prețurilor la utilități, în urma cărora a fost eliminată plafonarea pentru gospodăriile care consumă peste media națională.