MENIU

Viitură pe Dunăre. Şedinţă operativă la Palatul Victoria: care sunt județele vizate de inundații - anunțul lui Raed Arafat

Viitură pe Dunăre: Şedinţă operativă la Palatul Victoria, convocată de premierul Ciolacu

O şedinţă operativă a fost convocata, astazi, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu, pentru analiza măsurilor ce se impun pe sectorul românesc al Dunării, în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat astăzi, începând cu ora 16.00, la Palatul Victoria, o şedinţă operativă pentru a analiza măsurile ce se impun pe sectorul românesc al Dunării, în condițiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti, a anunţat Executivul.

La şedinţa operativă au participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Directorul General - Administrația Naţională Apele Române, Sorin Lucaci, Rădoi Ianăş de la Societatea Hidroelectrica, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Georgian Pop.

„Vineri și sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă. Vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem așa cum am tot anunțat-o pe parcursul acestei săptămâni, chiar și sâmbătă 26-33 de grade Celsius în sudul țării. Ei bine, situația se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbușire a regimului de temperatură, ajungem la cel mult 15 grade Celsius...în regiunile inter carpatice sau 22 de grade în partea de S-V a țării. Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald, înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor. De aceea astăzi, împreună cu colegii de la Centrul Național de Prognoză, Administrația Națională de Meteorologie, așa cum a spus-o, pe baza următoarelor date din această noapte de la ora 00:00 și de mâine dimineață de la ora 06:00, la ora 10:00 în cadrul consiliului de prognoză va emite o alertă meteorologică generală. La început pentru partea de V, N-V a țării, mă refer aici la Banat, Crișana, Maramureș și Vestul Transilvaniei pentru că activitatea ciclonică în Mediterană este una foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării, la început în partea de N, N-V, probabil un cod galben, având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment până la 30-40 l pe metru pătrat, după care începând de duminică și până luni...aici contăm pe un vârf în ceea ce privește acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat. Avem zone în țară de cod galben, posibil în toată țara și chiar și de cod portocaliu așa cum am anunțat, în toate intervențiile, de asemenea. Cele mai mari cantități de 60-80 l/m pătrat, posibil peste 90 de litri le așteptăm așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură. Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor, astfel încât:
dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de l/m, fie să dublăm avertizarea generală și avertizări meteorologice de COD ROȘU sau de tip now casting dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă. Mă refer aici, la zone din Oltenia și Muntenia, în mod deosebit și zona Carpaților Meridionali și de Curbură.”, a declarat directorul ANM - Elena Mateescu.

„Am solicitat mai multe masuri prefecturilor: identificarea persoanelor cu nevoi, autoritățile sa ia masuri cu privire la riscurile impuse, informarea din timp a populației cu Ro-Alert, montarea digurilor temporare, activarea centrelor de intervenție si in timp util solicitarea de la ISU a întăririlor. Suntem in așteptare daca se va întâmpla ceva.

Maine vom afla exact daca se va întâmpla ceva in funcție se ploi. Masurile recomandate rămân valabile. Daca de la meteo aflam ca exista un risc major sa putem sa acționăm. S-a luat deja decizia de mobilizare suplimentara către unele județe”, a spus Raed Arafat.

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a declarat că vârful viiturii pe Dunăre se va atinge în zilele de 2 şi 3 octombrie, iar debitul total al fluviului va fi de circa 9.500 mc/s, fiind o "valoare gestionabilă".

"Legat de Dunăre, aş dori să clarific speculaţiile care au apărut în special astăzi în presă legat de debitele Dunării datorită acestei viituri. Am citit că s-a discutat mult despre un debit de 15.000 mc/s. Este un debit care cu siguranţă nu va exista în această perioadă. În explicaţiile pe care împreună cu colegii le-am dat anterior pe acest subiect se prezenta un scenariu care era posibil. (...) Realitatea este că astăzi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 mc/s. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2 - 3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 metri cubi, se va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 mc/s, deci, în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect", a spus Sorin Lucaci.

România, grav afectată deja de ploi, amenințată de un nou COD ROȘU. Avertisment ANM: urgia vine cu o dinamică explozivă. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre