VIDEO | Valeriu Gheorghiță, noi date despre românii programați pentru imunizare și reacțiile adverse. Când devin FUNCȚIONALE centrele mobile de vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că numărul românilor care s-au programat pentru vaccinare în perioada 10 februarie - 17 aprilie se ridică la aproape 530.000. Printre aceștia se află și 25 de persoane care au peste 100 de ani. Medicul militar a prezentat situația la zi a reacțiilor adverse și a anunțat când vor fi disponibile centrele mobile de vaccinare.
”În perioada 10 februarie - 17 aprilie, s-au programat pentru prima doză 529.947 de persoane. În ceea ce privește persoanele programate la rapel, sunt aproximativ 883.954.
În momentul de față sunt peste 25 de persoane cu vârsta peste 100 de ani programate și aproximativ 995 între grupa 16-18 ani, ceea ce înseamnă că sunt persoane cunoscute cu boli cronice”, a anunțat Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a prezentat pe larg date despre reacțiile adverse semnalate de la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, și tipul acestora, precizând că, până acum, nu a fost înregistrat niciun caz de șoc anafilactic.
”Din 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacții adverse, comune și minore, din care 530 reacții de tip local și 1.959 reacții generale.
În funcție de modalitatea de manifestare - de tip general, local sau asociat - 21% au fost reacții exclusiv locale, 74% - generale și locale și 5% - exclusiv generale.
Cele mai frecvente manifestări de reacții adverse raportate au fost de tipul: 53% durere, tumefacție, erupție cutanată la locul de administrare, stare de oboseală, febră și oboseală, 33% au raportat cefalee, 33% - dureri musculare sau articulare, 12% - reacții de tip gastrointestinal: greață, vărsătură, diaree, 11% - stare de anxietate, 5% - erupții cutanate, 5% - mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali, 4% - reacții alergice, 3% - parestezii, furnicături la nivel feței sau mâinilor, 1,2% - insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic.
Rata de apariție a reacțiilor adverse postvaccinal este de 2,8 la o mie de doze administrate. O persoană poate avea mai multe tipuri de reacții adverse raportate și de aceea suma procentelor raportate este mai mare de 100”, a explicat medicul, într-o conferință de presă.
Gheorghiță a reamintit că, din 10 februarie, românii se pot înscrie pentru a primi serul dezvoltat de AstraZeneca. Vaccinarea se va face în cele 180 de cabinete noi, dozele urmând să fie distribuite la nivelul fiecărui județ in funcție de numărul persoanelor din grupele de vârstă 18-55 de ani.
Medicul militar a anunțat și că centrele mobile de vaccinare vor fi activate din a doua jumătate a lunii martie. ”Aceste centre vor fi înființate pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural, din localitățile pentru care accesul persoanelor la un centru de vaccinare se face cu dificultate”, a precizat Gheorghiță.